Lékařský tým, který se staral o fotbalistu Maradonu, půjde kvůli jeho smrti před soud

Osm zdravotnických pracovníků pečujících o Diega Maradonu se musí ze svého podílu na smrti argentinské fotbalové legendy v roce 2020 zodpovídat u soudu. Členové lékařského týmu včetně Maradonova osobního doktora Leopolda Luqueho jsou obžalováni ze zabití z nedbalosti.

Tento článek je více než rok starý.

Buenos Aires Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní lékař Diega Maradony Leopold Luque

Osobní lékař Diega Maradony Leopold Luque | Zdroj: Reuters

Státní zástupce obžaloval osmičku zdravotníků letos v dubnu, ti vinu odmítli. Ve středu soud rozhodl, že se proces bude konat. Kdy začne, zatím není jasné. Obžalovaným hrozí osm až 25 let vězení.

Lékař odmítá jakoukoliv zodpovědnost za Maradonovo úmrtí. Hrozí mu až 25 let vězení

Číst článek

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Maradona zemřel předloni v listopadu v 60 letech na infarkt. Tři týdny před smrtí se podrobil operaci kvůli krvácení do mozku, kterou provedl Luque.

Osm dnů nato byl Maradona propuštěn z nemocnice, aby pokračoval v léčbě doma, kde poté zemřel. Podle obžaloby se lékaři o bývalou hvězdu dostatečně nestarali a zanedbáním této péče ho „ponechali jeho osudu“.

Státní zástupce uvedl, že zdravotníci přivedli Maradonu do „situace bezmocnosti“. Obvinění podle něj byli „protagonisty bezprecedentní, naprosto chybné a bezohledné domácí hospitalizace“ a provedli „celou řadu improvizací, špatných rozhodnutí a chyb“.

Vedle Luqueho jsou obžalováni psychiatrička Agustina Cosachová, psycholog Carlos Diaz a koordinátorka zdravotní péče Nancy Forliniová. Zbylí čtyři obžalovaní jsou zdravotní sestry a pečovatelky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme