Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Která vláda je nejhorší na světě?

Zaznamenal jsem nikoli ojedinělé litanie, že současná vláda je nejhorší od listopadu 1989. Doprovázejí je nářky nad cenami energií, potravin, inflací, cenzurou, zeleným šílenstvím, ostentativním posedáváním představitelů pětikoalice na lavičkách Václava Havla… Sám jsem se několikrát přistihl, že souhlasím s hypotézou, že každá další naše vláda je horší než ta předchozí, což by se dalo lehce doložit prostým výčtem personálního obsazení českých vlád od roku 1992; samozřejmě až na některé výjimky potvrzující výše zmíněnou hypotézu.

Jenže nakonec dojdu k přesvědčení, že jsou to jen takové hrátky, dobré asi tak jen pro hospodskou debatu (nic proti nim!). Můžete se podobně vášnivě bavit o tom, kdo byl lepší fotbalista – jestli Pelé, nebo Messi, Bican, nebo Ronaldo. Kdo z nich lépe kličkoval, střílel „přímáky“, bránil, hlavičkoval, přihrával? To prostě nejde. Fotbal v době Bicana byl téměř jiným sportem než v éře Messiho nebo Ronalda, dokonce i Maradony nebo Pelého.

Podobně se to má s politikou. Vlády Václava Klause vládly ve zcela jiné mezinárodní i domácí situaci, dokonce i voliči tehdejší koalice byli zcela jiní než ti dnešní. Žili jiné životy, měli jiné sny a motivace volit toho, koho volili. Nenechte se zmást zbytkem přeživších značek – ODS nebo KDU-ČSL (o komunistech nebo sociálních demokratech nemá smysl v dané souvislosti mluvit) jsou stranami, které s těmi původními mají pramálo společného. O občanských demokratech to platí ještě více než o lidovcích.

Dokázali byste si v devadesátých letech představit, že vaše vláda se bude jako uštknuta hadem dívat na to, jak Evropa, do které naši zemi pracně manévrujete po čtyřiceti letech komunistické mravní i ekonomické devastace, odhlasuje zákaz aut se spalovacími motory a bude nás nutit zavírat jaderné elektrárny kvůli… prostě jen tak, protože si to usmysleli nějací zelení šílenci? I proto se nedá relevantně srovnávat vláda Václava Klause s kabinetem ­Petra Fialy, případně Miloše Zemana s ­Andrejem Babišem – no, ta se vlastně nedá srovnat s žádnou, to je unikum samo o sobě.

Pro mě je špatná vláda ta, která nejvíc zklame má očekávání. Ne ta, od které nic nečekám. Z toho pohledu mě samozřejmě mrzí, co předvádí s výhledem veřejných rozpočtů na příští roky současný ministr financí Zbyněk Stanjura, očekával jsem od něj odpovědnější výkony než od jeho předchůdkyně Aleny Schillerové. Ale je horší než ona, která vyhazovala peníze oknem? Také mě uráží baby ministr zahraničí Jan Lipavský, ale srovnávat jej s předchozím sociálním demokratem Petříčkem? Proč? Rozčiluje mě, že Jan Lipavský zavírá oči před palestinským terorismem vůči Izraeli, této jediné demokracii na Blízkém východě. Ale pokládat jej na váhy s bývalým osazenstvem Černínského paláce přece nemá valného významu.

Nebo si vezměte ministry školství nebo vnitra… ne, raději ne, už mlčím.

Zvláště když je mi jasné, že Pelé byl lepší než Maradona a Ronaldo dohromady.