Fotoreportáž z 3. žákovské ornitologické konference

V pondělí 23. května 2022 Česká společnost ornitologická (ČSO) uspořádala v Toulcově dvoře v Praze 3. ročník žákovské ornitologické konference, tedy akce kde jednotlivci i badatelské týmy prezentují výsledky své ornitologické práce formou posteru či ústní prezentace.

Žáci a studenti odprezentovali 11 přednášek a připravili 7 posterů – například na téma monitoringu vodních ptáků, mapování nocovišť vran šedých, hnízdění kání lesních a mnoho dalšího.

„Opět jsme měli možnost vidět mnoho pěkných prezentací a posterů na skvělé úrovni. Velmi mě těší, že mladí ornitologové mají o konferenci zájem a potvrzují nám, že tato akce má opravdu smysl,“ říká organizátorka konference Katarína Slabeyová z ČSO.

Konferenci navštívilo více než 50 účastníků, kteří si kromě přednášek žáků a studentů vyslechli také 2 přednášky profesionálních ornitologů. Alena Jechumtál Skálová představila prezentaci Pod pokličkou Ptačí hodinky – jak se peče občanská věda pro širokou veřejnost a co z toho bude. A Miroslav Šálek mluvil o okraji Prahy jako refugiu koroptve polní a perspektivě ochrany druhu v zemědělské krajině.

Závěr programu patřil ukázce kroužkování ptáků a výkladu s prezentací ptačích hnízd od Martina Sládečka, který se účastnil také obou předchozích ročníků.

Další ročník konference chce ČSO uspořádat v roce 2024. „Konferenci chceme i nadále pořádat každý druhý rok. Zatímco úvodní ročník 2018 byl spíše testovací pro nás i pro účastníky a ročník 2020 byl problematický kvůli covidu, ten letošní už jsme mohli uspořádat bez omezení a je potěšitelné, že o konferenci byl velký zájem,“ sděluje Slabeyová.

Na závěr bychom rádi poděkovali panu Lukášovi Bílkovi za grafický návrh materiálů na tuto akci, který nám zpracoval zdarma.

 

Kontakt pro novináře

Katarína Slabeyová, slabeyova@birdlife.cz, 777 330 710

 

Fotogalerie 3. ročníku žákovské ornitologické konference



Konání konference bylo podpořeno Hlavním městem Prahou v rámci projektu Za ptáky Prahy – Podpora badatelské činnosti žáků.