metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 6 °C

Sobota 20. dubna 2024. Svátek má Marcela

Slon nebo Milada Horáková. Hřbitov stále skrývá tajemství

  13:11
Ani historikové nevědí, kde leží v Ďáblicích naši hrdinové.

Další 1 fotografie v galerii
Náhrobek označující dětský hřbitov. | foto: Michal Švarc

Hrdinové i padouši. Na Ďáblickém hřbitově v pokoji odpočívají všichni spolu. Pohřbený je tam prý i cirkusový slon. Tuto sobotu se na druhém největším pražském hřbitově od 14 hodin koná komentovaná procházka zdarma s historikem Michalem Loučem z Ústavu pro studium totalitních režimů a radním Prahy 8 Michalem Švarcem, kteří zájemce o ukrytá tajemství tímto místem společně provedou.

„Ďáblický hřbitov fungoval jako odpadkový koš nacistů a komunistů,“ říká pro deník Michal Švarc a dodává, že podtitulem procházky by mohlo být „Hanba by nás měla fackovat“. Naráží tím na nedůstojnost tohoto smutného místa.

„Pokládáme věnce obětem na různých pseudomístech, aniž bychom věděli, kde ti lidé opravdu leží,“ vysvětluje Švarc, jehož snahou je zasadit se o nalezení a vyzdvižení těl národních hrdinů a odbojářů z masových hrobů. Lidé mohou na podporu tohoto počinu podepsat také petici.

Podle historiků leží na místě věčného odpočinku sedm parašutistů, kteří se zasloužili o atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, Zdena Mašínová, Záviš Kalandra a pravděpodobně i Milada Horáková. „Spolu s hrdiny jsou tam pohřbení například lumpové Harald Wiesmann nebo Oskar Felkl, kteří se podíleli na vyhlazení Lidic,“ přibližuje Švarc.

Součástí areálu je i dětský hřbitov, kde leží především děti, které zemřely ve vězení bojovnicím proti komunismu a takzvaným kopečkářkám, tedy ženám, které se pokusily utéct za hranice.

„V civilní části je pohřbená mimo jiné Anička Janatková, která byla zavražděna na Šutce v říjnu 2010,“ uvádí Švarc.

Zájemci o temnější část pražské historie se během procházky dozvědí o současném stavu hřbitova i snaze o jeho budoucí kultivaci. „Je to pravděpodobně jediný kubistický hřbitov, takže si povíme i o tom, proč vznikl,“ láká na informacemi nabité odpoledne Švarc. Sraz je před hlavním vchodem.

Autor: Veronika Reicheltová Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek