Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Čermenské slavnosti, parní víkend i Senior Festival

24. červen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zúčastněte se triatlonu v Žamberku, vyzkoušejte si práci mlynáře a sekerníka na Veselém Kopci nebo si poslechněte koncert Talichova kvarteta v Heřmanově Městci.

V pátek začíná Mezinárodní folklorní festival Čermenské slavnosti. V areálu AZAS v Dolní Čermné si tak od 19 hodin můžete přijít poslechnout cimbálovou muziku Jana Dostála. V sobotu se pak od 14:30 můžete těšit na ukázku lidových řemesel, koncert pro děti v podání Inky Rybářové a další hudební i taneční vystoupení.

Rockové Hlinsko

Na rockový festival vyrazte v sobotu do parku DTJ v Hlinsku. Od 15 hodin tam uslyšíte kapely Bandaband, Sorry!, Olympic Revival a The Kredenc. Akce potrvá až do půlnoci.

Senior Festival v Chrasti

Spolek Hurá na výlet bere seniory i za hudbou, třeba na Kmochův Kolín

Spolek Hurá na Výlet vymýšlí povyražení pro nejstarší generaci. V sobotu v 10 hodin začíná třetí ročník Senior Festivalu v Zámeckém areálu v Chrasti. „Na velkém pódiu se představí řada regionálních dechových těles, country kapely, které budou hrát jak k poslechu, tak k tanci. Vystoupí třeba Hlinečanka anebo Mrákotínka. Hvězdou programu letos je zpěvák a herec Jiří Štědroň,“ láká ředitel festivalu Miroslav Novotný.

Souboj o titul Trikanec

O titul Trikanec můžete závodit v sobotu v Žamberku. Na účastníky v tomto triatlonu čeká 500 metrů plavání, 20 kilometrů jízdy na kole a 5 kilometrů běhu. Nezapomeňte se ale dopředu zaregistrovat. Veškeré informace najdete na stránkách www.trikanec.cz.

Parní víkend ve Slatiňanech

Ve Slatiňanech bude Rosický parní víkend. Muzeum v Rosicích nad Labem přesune svou výstavu do slatiňanských expozic. Uvidíte tam různé parní stroje, zatápění kotlů nebo startování motorů. Navíc se budete moct svézt historickým motoráčkem, který pojede z Pardubic do Slatiňan, Chrasti a zpět. Časy odjezdů jsou na stránkách www.motoracek.cz.

Mlynáři a sekerníci

V sobotu začne ve skanzenu na Veselém Kopci opět fungovat vodní mlýn. Navíc se můžete seznámit s prací mlynářů a sekerníků. „Představena bude již téměř zapomenutá technika křesání mlýnských kamenů. V provozu bude i mlýnice, kde kromě mletí obilí bude probíhat experimentální loupání krup a vaření povidel,“ zve na akci ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová. Areál bude otevřený v sobotu i neděli od 10 hodin do 16:30.

Talichovo kvarteto v Heřmanově Městci

V neděli můžete navštívit další koncert festivalu Hudební léto v kostele svatého Bartoloměje. Od 17 hodin tak v Heřmanově Městci uslyšíte vystoupení Talichova kvarteta. Jako host navíc zahraje violista a dramaturg festivalu Jiří Kabát.

autoři: Barbora Slezáková , MAL , pta
Spustit audio

Související