Hlavní obsah

Festival Ji.hlava. Premiéra Švankmajera i pomoc Ukrajině

Režisérská verze posledního filmu surrealisty Jana Švankmajera Kunstkamera bude uvedena ve světové premiéře na festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (25. až 30. října).

Trailer filmu Kunstkamera

 
Článek

Šestadvacátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů proběhne 25. až 30. října 2022 v Jihlavě a následně 14 dní bude online. Také bude vyhlášena Cena za nejlepší dokumentární knihu.

„Těší nás, že patříme k festivalům, které dokážou oslovit diváky jak během samotného festivalu, tak následně online. Není to samozřejmost,“ uvedl  ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka.

„Dále chceme rozvíjet fyzickou Ji.hlavu jako zážitek, plný intenzivních podnětů a inspirativních setkání, ale i jeho online část, která umožňuje objevovat dokumentární filmy nejen těm, kteří mohou do Jihlavy přijet.“

Kunstkamera představuje výjimečnou uměleckou sbírku, kterou známý surrealista, výtvarník, filmař i literát Švankmajer shromáždil na svém zámku v Horním Staňkově.

Foto: Cinemart

Jan Švankmajer

„Historická zkušenost říká, že všechny kunstkamery, které byly do těchto dnů vytvořeny, byly po smrti svých tvůrců rozkulačeny a rozprodány, anebo zničeny,“ říká letos osmaosmdesátiletý Švankmajer.

„Například sbírka Rudolfa II. a naposledy kunstkamera Andrého Bretona. Přitom jde o unikátní dokumenty stavu imaginace v té které době. Oficiální muzea nemohou takové sbírky nahradit, protože jim chybí osobní nasazení. Uvědomil jsem si, že stejný osud v budoucnosti čeká bezpochyby i moji sbírku, a proto jsem se rozhodl stav imaginace této doby (zbytky magického světa) aspoň touto cestou dokumentovat.“

„Nechtěli jsme natočit jenom popisný katalog artefaktů,“ pokračuje producent Jaromír Kallista, „ale film s přidanou hodnotou Švankmajerova imaginativního pohledu v ‚řazení objektů a výkladu, a to nikoli jenom slovního‘ jeho kunstkamery. Film by měl sdílet i magickou atmosféru sbírek a staňkovského zámku. Kunstkamera po Alchymické peci logicky uzavře celou naši filmovou tvorbu. V našem věku už nic dalšího nenatočíme,“ dodává Kallista.

Akreditaci Early Bird za 400 Kč (Ji.hlava fyzicky + Ji.hlava on-line) či 500 Kč (Ji.hlava fyzicky + Inspirační fórum + Ji.hlava on-line) je možné zakoupit do 30. června. Z každé akreditace prodané do 30. 6. půjde minimálně 50 Kč do veřejné sbírky ukrajinského festivalu Docudays UA na podporu tamních filmařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám