Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Dalibor Štys

    V roce 2010. Foto archiv Theatre-architecture.eu

    Dalibor Štys

    21. 4. 1934 Praha – 17. 6. 2022 Praha

    Divadelní architekt, dlouholetý člen Asociace scénografů, divadelních architektů a techniků OISTAT a autorizovaný architekt České komory architektů.

    Roku 1960 absolvoval Fakultu architektury a pozemního stavitelství pražského Českého vysokého učení technického. V letech 1960-1969 pracoval ve Škodovce, kde spolupracoval na projektech pro Kubu, Pákistán, Indii, Egypt, Alžír ad. V roce 1968 absolvoval stáž na King College Art v indickém Madrasu.

    V letech 1969-1972 působil ve Scénografickém ústavu, kam byl přijat Miroslavem Kouřilem na pozici vedoucího vývoje divadelního prostoru. V sedmdesátých a osmdesátých letech pracoval pro různé organizace podléhající Ministerstvu kultury: jako zaměstnanec podniku Transfera byl přímým účastníkem přesunu gotického kostela v Mostě; působil rovněž v Projektové a inženýrské organizaci MK ČSR, která byla garantem pro kulturní stavby a typizační oborovou činnost.

    V roce 2019 při nahrávání svých vzpomínek pro DÚ. Foto Vilém Faltýnek

    Je spoluautorem a autorem více jak 210 demonstračních prostorů, kluboven a sálů v kulturních domech, rekonstrukcí divadel (Mariánské lázně, Litoměřice, Nový Bor aj.), divadelních prostorů, koncertních sálů, venkovních scén, sportovních hal a dalších; spolupracoval také na přípravě těchto staveb, sestavení stavebních programů a provozních schémat. Byl vedoucím jedné z kolaudačních komisí při rekonstrukci Národního divadla v Praze a členem komise divadelní architektury při mezinárodní organizaci scénografů, divadelních architektů a techniků OISTAT. (Více o jeho tvorbě zde.)

    Od roku 1991 vedl spolu se synem firmu DATYS architektonická kancelář spol. s. r. o. V jeho archivu je soustředěna bohatá dokumentace kulturních objektů a řada stavebních programů včetně provozních schémat. Dlouhodobě se věnoval i vlastní malířské tvorbě.

    V srpnu 2019 s ním Vilém Faltýnek nahrál vzpomínky v rámci projektu Divadelního ústavu Orální historie českého divadla (zde).

    Zemřel po dlouhé nemoci. O jeho úmrtí informovala vnučka Debora Štysová.

    Poslední rozloučení se koná v pondělí 27. června od 10.15 hodin v obřadní síni krematoria v Praze – Motole.

    /Pro i-DN z více zdrojů připravil a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 23. června 2022

    Komentáře k článku: Zemřel Dalibor Štys

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,