Závěr června - Veteraniády a oblastní závody

23.6.2022 Petr Klimpl

Závěr června - Veteraniády a oblastní závody

Poslední červnový víkend jsou připraveny tři české Veterniády v OB a také několik závodů oblastních závodů.

Veteraniády ČR v orientačním běhu 

Tři Veteraniády ČR pořádá SKI OB Šternberk.

V pátek odpoledne je na pořadu sprint. Pořadatelé využili mapu z loňského M ČR štafet v Litovli a tratě Veteraniády tak povedou v historická městské zástavbě, přilehlých parcích a sídlištích tohoto města, kde je běžecký podklad jak asfaltové cesty/beton, ale i kamenná dlažba a trávníky. Mapu Litovel 2022 (1:4000) mapoval Jan Fátor, revizi provedla Kristýna Skyvová, která také společně s Jiřím Silnouškem postavila tratě. Centrem závodu je areál TJ Tatran Litovel – házená.

O víkendu jsou na pořadu lesní závody - v sobotu klasická trať, v neděli krátká trať. Oba závody mají centrum Chaty Na Mlýně v Horním Městě. V okolním prostoru dosud nebyla vydána mapa pro orientační běh, závodníky tam čeká smíšený les v členitém terénu, kde jsou místy skalky. Mapy pro oba závody připravil Roman Horký, klasickou trať postavil Petr Skyva, ten je společně se svou manželkou Kristýnou i stavitelem krátké tratě.

Na start se postaví přes 400 veteránů (sobotní závod je i Hanáckým oblastním žebříčkem, poběží o 200 závodníků více). Konkurence se sešla téměř ve všech kategoriích velmi kvalitní.

Web všech tří závodů najdete zde.

Závody v oblastech

Poslední červnový víkend pokračují ve třech oblastech oblastní soutěže.

V Ještědské oblasti připravili pořadatelé ze Sportovního klubu OK Jiskra Nový Bor dva závody. V sobotu je to Mistrovství oblasti na klasické trati, v neděli žebříčkový závod na krátké trati. Oba závody mají centrum u Hřebenové boudy ve Sněžníku. Tratě postavil David Nehasil na mapě Zapovězený les, kterou i mapoval společně s Vladislavem Nehasilem. Téměř 500 přihlášených závodníků čeká náhorní plošina se značnou sítí různých komunikací, porostově pestrý les, v prostoru jsou místy drobné vodoteče a meliorační rýhy.

Východočeský pohár má na pořadu 10. kolo. V sobotu pořádá krátkou trať SK LOB Nová Paka s centrem v Borovničce. Na závod se přihlásilo přes 700 závodníků, pro které připravili Zuzana a Jiří Novákovi tratě na mapě Yperit 2022 v mírně členitém terénu s okrajovými svahy v severní části, který je porostově hodně rozmanitý, v části jsou nepřehledné hustníky s různou průběžností, místy jsou kameny a skalky, v části je pak rovinatý čistý les s hustou sítí vodotečí.

Hanácká oblast má svůj oblastní závod na klasické trati spojený se sobotní Veteraniádou ČR v Horním Městě. V okolním prostoru dosud nebyla vydána mapa pro orientační běh, závodníky tam čeká smíšený les v členitém terénu, kde jsou místy skalky. Mapu připravil Roman Horký, tratě postavil Petr Skyva.

Informace o všech závodech najdete v IS ORIS.


« zpět