Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výborný: Aféra Hlubuček? Rozkrádání za bílého dne! Fiala jako Churchill, Havlíček klesl na 4. cenovou

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
24. června 2022
05:00

Korupční kauza Dozimetr začala na pražském magistrátě, ale v posledních dnech otřásá celou českou politickou scénou a to i jejími nejvyššími patry. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný v pořadu Epicentrum chválil svého koaličního partnera STAN za rychlý postup a za to, že se nesnaží kauzu ani její aktéry přikrývat. Vyjádřil zklamání z místopředsedy ANO, Karla Havlíčka, který se podle jeho slov uchyluje až ke lžím a matení veřejnosti. Petru Fialovi pak vystřihl překvapivou „superpochvalu“.

Kauza Dozimetr vrhá špatné světlo nejen na hnutí STAN nebo TOP 09, ale na celou vládní koalici. „ Je to vždycky selhání někoho, kdo zjevně pochopil politiku jako prostor a místo pro to, aby se nějak vzájemně obohatil, prostě platí, že krást se nemá, krást se nemá ve standardním životě, když člověk pracuje, když člověk žije doma, ale stejně tak se nemá krást v politice, to platí a mě to netěší,“ řekl Marek Výborný.

Předseda Prahy sobě Jan Čižinský kvůli kauze volá po rezignaci Jiřího Pospíšila (TOP 09/Spojené síly pro Prahu). Vadí mu jeho kontakty s Jiřím Fremrem, kterého chtěl údajně dosadit do dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy.

„Já nechci moc komentovat tady tyhlety pražský hry, protože já bych stejně tak mohl říci, že člověk Jana Čižinského seděl dva roky nebo ještě déle v čele dozorčí rady Dopravního podniku a přece nese taky nějakou míru odpovědnosti za to, že řídí dozorčí orgán Dopravního podniku, kde se zjevně dějí tyto korupční věci, kde je ta společnost hlavního města Prahy rozkrádána za bílého dne,“ zdůraznil, že každý z politiků by k tomu měl přistupovat s plnou mírou odpovědnosti. Kriticky se vyjádřil například ke krokům Stanislava Polčáka: „Jeho krok, že pozastaví členství hnutí STAN, mně přišel skutečně jako hrubě nedostatečný, hrubě nedostatečné vyvození odpovědnosti, která zjevně jde i za ním.

Havlíček ze 4. cenové a Fialovy slzy a pot 

Ve studiu Blesku také vyjádřil zklamání z reakcí místopředsedy ANO Karla Havlíčka. „Já jsem ho považoval vždycky za velmi rozumného politika, inteligentního, ale když jsem slyšel některá jeho vyjádření nebo komentáře k včerejšímu projevu pana premiéra, tak mám pocit, že už klesl na úroveň čtvrté cenové skupiny (…), pokud se Karel Havlíček uchyluje de facto ke lžím a k matení veřejnosti, nikdo z vládní koalice tady nikdy nic nezametal pod koberec. Opak je pravdou,“ uvedl Výborný.

Video  Fialův projev k národu: K drahotě přispěla minulá vláda, Rusko nás chce vydírat  - Česká televize
Video se připravuje ...

Marek Výborný ocenil středeční mimořádný projev premiéra: „Nemaloval ty věci narůžovo. Trochu mně to připomnělo Winstona Churchilla, Velkou Británii, kdy Británie byla taky ve válce, já neříkám, že Česká republika je ve válce, ale, obrazně řečeno (…) a Winston Churchill říkal, nemohu vám slíbit nic víc než dřinu, krev, slzy a pot.  A Petr Fiala včera říkal, my vás v tom nenecháme, naše vláda si je vědoma odpovědnosti za každého jednotlivého občana této země, ale zároveň říká, opravdu nás čekají slzy a pot, nebude to nic jednoduchého.“

Ceny energií porostou a stát má podle Výborného jen velmi omezené možnosti pomoci: „Žádná vláda, to je úplně jedno, jestli je to vláda Petra Fialy nebo brouka Pytlíka, by s tím nebyla schopna v zásadě nic dělat a my musíme mít připravené kompenzace směrem k občanům a já jsem velmi rád, že vláda toto včera připravila ten válečný balíček, energetický balíček.“

beda88 ( 1. července 2022 00:40 )

beda88 ( 1. července 2022 00:39 )

sarina ( 24. června 2022 12:48 )

Dana určitě nepíše za všechny, píše jen za ty kteří nesouhlasí s bincem, korupcí a celou tou šaškárnou se kterou ale SPEJBL souhlasí a fandí jim, plácá je po ramenou jak to dobře zvládli a není důvod rekonstruovat vládu.

MAMKA2316 ( 24. června 2022 11:34 )

Proč tam byli tyto strany ??????Pan prezident má dobrou paměť !!!! Tak tady jí to pěkně vysvětlil ! Je dobře si přečíst a pamatovat i jména ostatních osob, které se dnes znovu angažují, a myslí si, že se na vše zapomnělo.

Proč zdražuje plyn?Ty máš ale krátkou paměť Džamilo?! Džamilo na tvém místě bych držel ústa a neupozorňoval na sebe. Ty jsi se totiž v Topolánkově vládě - (byla jsi místopředsedkyní vlády), podílela na odstoupení od dlouhodobé smlouvy s Ruskem a přechodu na burzovní ceny plynu. Jestli si myslíš, že si to nepamatuju a doufám, že většina lidí kteří teď ODS a Topolánkovu vládu proklínají, si to pamatuje také, tak tady máš osvěžení paměti: Hlavním viníkem - radikálního zvýšení cen energií, je Evropská unie, která si za Topolánkovy vlády v roce 2007 vynutila rozdělení energetických společností. A domácí „pátá bruselská kolona“ v čele s premiérem Topolánkem a jeho kamarády z energetiky, tuto operaci na popud EU a velkých energetických korporací provedla. Samozřejmě v úzké spolupráci s dalšími členy vlády. Místopředsedy vlády tehdy byli zelený pirát Martin Bursík a dnešní europoslanec Saša Vondra. Ve vládě seděli mimo jiné Karel Schwarzenberg, Jiří Pospíšil, Cyril Svoboda a také zelení piráti Ondřej Liška, Džamila Stehlíková a Michae Přechod na energetickou burzu a zrušení dlouhodobého kontraktu s Ruskem na odběr plynu, na nátlak Evropské Unie, probíhal v letech 2006 – 2008. Kdo v té době u nás vládl?
Vláda Mirka Topolánka I. 4. 9. 2006 – 9. 1. 2007.
Vláda Mirka Topolánka II. 9 1. 2007 – 8. 5. 2009
Procentuální zastoupení stran poslanecké sněmovny České republiky.ODS – 35,38 % ČSSD – 32,32 % KSČM – 12,81 % KDU-ČSL – 7,22 % SZ ( zelení) – 6,29 %.
Maďarsko si zapikolovalo s Ruskem plyn na 15 let a tyhle šachy se jej netýkají.

dama ( 24. června 2022 10:35 )

Jestli jsem tomu rozumněla, tak když krást, tak na úrovni. Třepou se tam všichni strachy jako kapr v síti. Nikdo z nich nemá čisté svědomí a neví co na ně ještě vyplave. Ale opustit koryta, tak to ani náhodou. To raději odejdou s ostudou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa