Jesus opět na Slováckém létě

Už 15 let pořádá Marek Pochylý v srdci Slovácka sportovně-hudební festival Slovácké léto. Podařilo se mu do Uherského Hradiště dostat největší české i slovenské hudební hvězdy. Vloni spojil síly se Slováckým divadlem a společně uspořádali koncertní předpremiéru muzikálu Jesus Christ Superstar. Letos si Jesuse společně zopakují hned dvakrát.

Zcela vyprodaný Jesus na Slováckém létě 2021

Marku, jak vznikla spolupráce Slováckého divadla a Slováckého léta?

Ta spolupráce byla nasnadě. Už před pár lety jsme na Kolejním nádvoří hostili slavné Rychlé šípy, a to s velkým úspěchem. Slovácké léto je mimo jiné o velmi kvalitní hudbě, a tak když divadlo nazkoušelo kultovní rockovou operu Jesus Christ Superstar, nebylo co řešit. Spolupráci napomohl i fakt, že hraní v divadle bylo omezené, premiéra se několikrát odkládala, a herci už chtěli ukázat, co umí.

A co tedy ukázali?

Neskutečný talent a umění. Věděl jsem, že to bude něco speciálního, vstupenky taky byly vyprodané během pár dnů. Ale že zažijeme něco až tak silného, to jsme zřejmě nikdo nečekali.

Je to důvod, proč letos Jesuse uvádíte na Slováckém létě znovu?

Ano, a dokonce hned dvakrát. Slovácké léto a Slovácké divadlo mě naučilo, že ty nejsilnější zážitky si klidně můžeme zopakovat a vždycky to bude stát za to.

Jesuse milují diváci i sami herci

„Neskutečný zážitek.“ „Klobouk dolů!“ „Spadla mi brada.“ Takové a podobné reakce se objevují po každém představení rockové opery Jesus Christ Superstar, kterou ve Slováckém divadle nastudoval Dodo Gombár. V tom, že se jedná o skutečně silnou inscenaci, se shodují jak diváci, tak sami protagonisté slavného díla.

„Nejsilnějším zážitkem sezóny byly pro mě všechny reprízy Jesus Christ Superstar, a to naprosto jednoznačně. Začínám být na tomto představení zcela závislý,“ říká David Vaculík, který v opeře ztvárnil Kněze. Stejně je na tom jeho kolegyně Tereza Novotná. „I mým nejsilnějším zážitkem minulé sezóny bylo zkoušení a každé odehrané představení muzikálu Jesus Christ Superstar,“ doplňuje.

Pavel Hromádka se v Jesusovi zhostil mimořádně pěvecky náročné role Kaifáše. I přesto, že na něj úloha klade obrovské nároky, zamiloval si ji. „Každé zkoušení nové inscenace je zážitkem, protože je každá jiná, jiný přístup, jiná témata. Přesto dvě inscenace, na kterých jsem se podílel, byly pro mne mimořádnější než jiné. Mám na mysli Tři sestry a Jesus Christ Superstar. Přístup k tvorbě u té první i u druhé – a u té druhé navíc i téma samotné,“ svěřil se Pavel Hromádka.

Kritici pějí chválu

Diváci Jesus Christ obdivují a vyprodávají vstupenky během pár dnů, herci jej milují. A co kritici? I tady panuje jednoznačná shoda, že se ve Slováckém divadle podařilo uvést do života mimořádné dílo.

„Poprvé jsem viděl Jesuse v provedení nemuzikálového divadla. A soubor Slováckého divadla předvedl něco dokonalého, kdy dokázal činoherní herectví obohatit muzikálností, která je dána Slovácku jako regionu - tam snad umí zpívat všichni od mimina až do rakve. Všichni přítomní kritikové doslova padli na zadek, to se jinak říct nedá,“ popisuje svůj zážitek z Jesus Christ Superstar renomovaný divadelní recenzent J. P. Kříž.

Jeho slova potvrzuje další z respektovaných osobností Jan Kerbr: „Jesus mě velmi příjemně překvapil. Samozřejmě vím, že slovácký soubor je muzikální, ale přece jen je po Praze, Brně a Ostravě teprve čtvrtým souborem, který si na Jesuse troufl. A vzhledem k tomu, že je to poměrně malé divadlo, je to dílo výborně nastudované, všichni skvěle zpívali a skvěle hráli, bylo to dobře zrežírované.“

Koncertní verzi Jesuse si budou moct diváci vychutnat 4. a 5. července na Kolejním nádvoří. Vstupenky je možno zakoupit přes web www.slovackeleto.cz nebo v síti smsticket.