Koncert s Dagmar Peckovou připomene oběti holokaustu

Na slavnostním pietním koncertě Památníku ticha vystoupí mezzosopranistka Dagmar Pecková s repertoárem Biblických písní Antonína Dvořáka. Koncert věnovaný vzpomínce na definitivní likvidaci takzvaného Terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Birkenau se bude konat ve Veletržním paláci 12. července. Vstup na koncert je zdarma, sdělila za pořadatele Klára Bobková.

Vyvraždění obyvatel osvětimského bloku BIIb se uskutečnilo v roce 1944 ve dvou vlnách, 8. března a 10. až 12. července, o život přišlo celkem téměř 7500 vězňů.

Biblické písně jsou cyklus deseti zpěvů pro sólový hlas za doprovodu klavíru nebo varhan, předlohou pro ně byla Antonínu Dvořákovi Bible Kralická. Koncert se uskuteční symbolicky ve Veletržním paláci, na místě, kde měly židovské deportace svůj počátek.

Likvidace takzvaného Terezínského rodinného tábora v Osvětimi měla v první březnové etapě téměř 4000 obětí. Byla to největší jednorázová genocida československých občanů v historii. Ve druhé vlně 10. až 12. července 1944 zahynulo 3500 zbylých vězňů a tábor BIIb byl zlikvidován. Šlo o konec falešné naděje, kterou dostaly židovské rodiny, jež sem byly deportované postupně od září 1943.

Památník ticha letos také u příležitosti 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha připomíná v rámci výstavy Nový světový pořádek jeho nepříliš známé aktivity spojené s novým uspořádáním evropského jihovýchodu podle rasových principů. Multimediální expozice bude otevřena do 28. srpna v Křížové chodbě Karolina. Zdarma je přístupná denně od 10.00 do 18.00. Výstavu pořádá Památník ticha ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a dalšími 13 institucemi.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy