Výročí vyhlazení Ležáků zvyšuje zájem o historická témata, říká historik Stehlík

foto Společenský pietní program v prostoru Památníku Ležáky, 24. června 2022, Miřetice.

Miřetice (Chrudimsko) - Osmdesáté výročí vyhlazení osady Ležáky na Chrudimsku může víc zviditelnit téma válečných hrůz, lidé se o teď historii zajímají mnohem víc. ČTK to dnes řekl ředitel Památníku Lidice a vojenský historik Eduard Stehlík. Dnes se u Památníku Ležáky na Chrudimsku, který pod Památník Lidice spadá, koná celodenní připomínková akce k 80. výročí události.

Fotogalerie

"Je velký zájem médií, absolvoval jsem desítky rozhovorů. Cítím velký zájem veřejnosti, škol, návštěvnost obou pietních území je velice vysoká. Podobné to bylo u stého výročí k vypuknutí 1. světové války, kdy to vzbudilo obrovský zájem o tuto část dějin a který trvá. A věřím, že 80. výročí nastartovalo zájem o druhou světovou válku," řekl Stehlík.

Minulou neděli se tradičně konal na místě bývalé osady pietní akt k výročí vypálení Ležáků. Už od loňska se pak uvažovalo o delším a obsáhlejším programu, který by kulaté výročí podrobněji připomenul a měl slavnostnější ráz, včetně koncertu pardubické filharmonie nebo premiéry hraného dokumentu Stříbrné requiem na počest všech hrdinů heydrichiády.

"Program jsme pojali jako památeční den, poctu ležáckých obyvatel, kteří byli před 80 lety zavražděni. Snažili jsme široké veřejnost představit naši práci a že na ležácké oběti nezapomínáme," řekl ČTK ředitelka Památníku Ležáky Kamila Chvojková.

Na pietní místo dnes přijela i Jarmila Doležalová, která je poslední přeživší z osady Ležáky, ČTK řekla, že má k 80. výročí hodně společenských povinností. Všechny podle ní hodně zajímá současné dění na Ukrajině. "Musíme věřit, že se stane zázrak a že se to tam zlepší," řekla ČTK Doležalová. Hodně lidí si dnes chtělo s dvaaosmdesátiletou ženou popovídat, vyfotit se s ní, například Jiří Valčík. ČTK řekl, že je vzdáleným příbuzným parašutisty Josefa Valčíka ze skupiny Silver A, který spolupracoval se skupinou Anthropoid na přípravě atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heiydricha. "Už od základní školy se o to zajímám, navštěvuji místa, která se této historie týkají. U nás v rodině se říká, že Josef Valčík byl hrozně hodný a také velký fešák," řekl Valčík, který žije u Čáslavi.

Na kopci nad údolím dnes také byla postavená kopie britského vojenského tábora ze 40. let. Školáci si tam zkoušeli uniformy, přilby nebo se dívali na jízdy dobového obrněného vozu. "Představujeme výstroj a pak i ubytování vojáků, kteří přijeli z Francie do Anglie. Pro ně nebyly připravené žádné kasárny, provizorně byli ubytovaní několik měsíců ve stanových táborech," řekl ČTK Štěpán Hodek z Klubu vojenské historie Brno.

Nacisté Ležáky vyhladili 24. června 1942, v osadě bylo osm domů. Stalo se to necelý měsíc po útoku na Heydricha. Nacisté zjistili, že parašutisté vycvičení v Británii odtamtud udržovali vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Nacisté 24. června v Pardubicích zavraždili 33 dospělých obyvatel obce. Dalších pět lidí z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července.

Třináct ležáckých dětí odvlekli, 11 jich zavraždili 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Přežily jen sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy, které byly poslány do Německa na převýchovu, bylo jim jeden a dva a půl roku. Jarmila Doležalová, rozená Šťulíková, je poslední přeživší z Ležáků. Její sestra již zemřela.

Osadu Němci vyrabovali, vypálili, srovnali se zemí. Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, vesnici připomínají žulové náhrobky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

Dva týdny před Ležáky Němci vypálili Lidice. 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama