Školka postavená z evropských fondů získala cenu Stavba roku

24. 6. 2022

Stavbou roku Zlínského kraje se stala Mateřská škola Krajské nemocnice Tomáše Bati. Firemní školka vznikla za podpory Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který má na starosti Centrum pro regionální rozvoj České republiky. Denně pečuje o děti zdravotnického personálu až po dobu 13 hodin.

Stavba regionálního významu

Školka byla otevřena 1. září 2021 a její realizace značně usnadnila život mnoha zaměstnancům místní nemocnice. Mateřské školy ve Zlíně a jeho okolí totiž nejsou otevřeny dostatečně dlouho, aby pokryly dobu směn zdravotníků. I z tohoto důvodu někteří zaměstnanci odchází pracovat do jiných odvětví. Další úskalí představuje také nedostatečná kapacita školek.

Nové, moderní zařízení v areálu zlínské nemocnice tak díky evropským fondům vyřešilo hned několik problému. O péči a vzdělávání i těch nejmenších dětí se starají 4 učitelé a 2 pedagogové volného času po dobu 13 hodin denně. Děti si mohou hrát v příjemném, vzdušném a prosvětleném prostředí, které perfektně vyhovuje jim i zaměstnancům školky. Nechybí zde ani zahrada, která dětem poskytuje potřebný prostor pro venkovní aktivity, a to i během zimy.

Budova školky získala tento měsíc Cenu novinářů v soutěži Stavba roku Zlínského kraje. Oceněna byla především pro spojení příjemného vzhledu se skvělou funkčností. Důležitý je však i její význam pro občanskou vybavenost regionu. Náklady na stavbu školky přesáhly 38 milionů korun, z čehož bylo 85 % financováno z evropských fondů prostřednictvím IROP.

Komplexní podpora regionů

Centrum již po mnoho let přispívá k rozvoji regionů, a to nejen v oblasti vzdělávání či zdravotnictví, ale také v kulturní či dopravní sféře. Po celém Česku tak můžeme naleznout velkou řadu projektů, které pozitivně ovlivnily každodenní život mnoha lidí.

Kvalitní zdravotnictví je nesmírně důležité pro fungování celé společnosti. Mám proto velkou radost, že můžeme pomáhat s realizací projektů, které přímo přispívají k lepším životním podmínkám nemocničního personálu. Právě projekt mateřské školky ve Zlíně je toho skvělým příkladem, což dokládá i úspěch v soutěži Stavba roku,“ dodal generální ředitel Centra Zdeněk Vašák.

Jedním z cílů v novém programovém období 2021–2027 je například podpora regionálního vzdělávání zaměřeného na přírodní vědy, cizí jazyky či na práci s digitálními technologiemi. Stejně tak se budeme nadále soustředit na navyšování kapacit mateřských škol a zkvalitňování vzdělávací infrastruktury v regionech. Tyto projekty budou z evropských fondů podpořeny celkovou částkou ve výši 14,1 mld. korun.