Nová kancelář Evropské rady pro sčítání ptáků sídlí v ČSO

Evropská rada pro sčítání ptáků (EBCC) má od dubna 2022 svou první profesionální kancelář. Vložení důvěry do ČSO a umístění sídla právě do její pražské kanceláře je logickým vyústěním dvacetileté úspěšné spolupráce. Otevíráme tak novou kapitolu vzájemného partnerství a prohlubujeme účast ČSO na koordinaci a rozvoji monitoringu změn početnosti ptačích populací a mapování jejich rozšíření v Evropě.

Posláním kanceláře je poskytovat podporu radě EBCC při dosahování jejích cílů. V praxi to znamená, že bude plnit zejména organizační a logistické úkoly, včetně organizace konferencí a specializovaných mezinárodních setkání, jako jsou tematické workshopy. Důležitou součástí práce je i komunikace s odbornou i laickou veřejností, správa webové stránky a profilů na sociálních médiích či vydávání elektronického zpravodaje, ale i pomoc při tvorbě odborného časopisu Bird Census News.

 

Odborný časopis Bird Census News vydává EBCC od roku 1992. Informuje o vývoji monitoringu a atlasových prací v Evropě, od lokálního až po kontinentální měřítko, a poskytuje fórum pro diskusi o metodických otázkách. Zvláštní rubrika je věnována recenzím knih a samozřejmě tu najdete i veškeré informace o EBCC a jejích probíhajících projektech. Časopis vychází dvakrát ročně: jednou na jaře a jednou na podzim v rozsahu přibližně 40 stran na číslo. Všechna čísla najdete ke stažení v pdf na webu EBCC.

Úkolem kanceláře bude i získávání finančních prostředků na prioritní programy EBCC a koordinace odpovědí na výzkumné příležitosti či výzvy k financování, stejně jako udržování a rozvíjení partnerství v rámci rozsáhlé sítě kontaktů z řad delegátů EBCC, vědců, úředníků v ochraně přírody, představitelů dalších organizací včetně Evropské komise i dobrovolných terénních spolupracovníků.

 

EBCC sdružuje podobně smýšlející profesionální ornitology, kteří společně monitorují vývoj početnosti ptáků a mapují jejich rozšíření. O výsledcích pak informují veřejnost, vědce i orgány ochrany přírody, a snaží se tak zlepšit stav ptačích populací v Evropě. Na snímku je „rodina“ EBCC během konference Bird Numbers, která se konala v roce 2019 v portugalské Evoře.

Manažerem kanceláře byl jmenován Petr Voříšek (e-mail: office@ebcc.info; vorisek@ebcc.info) a  manažerkou komunikace kanceláře se stala Alena Klvaňová (e-mail: klvanova@birdlife.cz).

Alena Klvaňová