InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Náměstek ministra zahraničních věcí Kozák jednal s brněnskými firmami a univerzitami o zahraniční spolupráci

24.06.2022
Špičková vědecká pracoviště, exportní firmy, inovační centra, regionální hospodářská komora i magistrát statutárního města Brna patří k partnerům, se kterými MZV spolupracuje v rámci ekonomické a vědecké diplomacie. O konkrétních krocích při propagaci českých řešení a podpoře exportu v zahraničí jednal se zástupci jihomoravských partnerů v Brně náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák.
Foto: mzv.cz
Ekonomická a vědecká diplomacie MZV podporuje nejen české firmy, ale asistuje i českým akademickým a výzkumným institucím při jejich spolupráci se zahraničím. A to vyhledáváním nových příležitostí pro export českých výrobků a technologií, propagací možností studia pro samoplátce na českých vysokých školách, lákáním světových odborníků k zapojení do českých výzkumných projektů, i zapojováním českých univerzit do zahraniční rozvojové spolupráce.

"Přijeli jsme do Brna projednat aktuální priority českých podnikatelů i akademiků pro zahraniční spolupráci," říká náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák, který Brno navštívil dne 22. června 2022. "Jde o další návštěvu v sérii cest vedení MZV do regionů ČR s cílem nabídnout nástroje české diplomacie regionálním partnerům a vyslechnout jejich priority pro zahraniční spolupráci," doplnil.

Návštěvu zahájil náměstek Kozák setkáním s ředitelem Regionální hospodářské komory Čeňkem Absolonem, exportními firmami a univerzitami. Při jednání u kulatého stolu náměstek Kozák ocenil úsilí RHK o vytvoření oborových clusterů firem a universit a jejich společné zapojení do projektů ekonomické diplomacie. Právě oborové zaměření zahraničních misí a nabídka ucelených českých řešení (typu elektrárna, laboratoř či nemocnice dodané tzv. "na klíč") mají větší šanci uspět v zahraničí a znamenají nejvyšší přidanou hodnotu pro českou ekonomiku. Regionální partneři mj. informovali o další připravované komplexní české nabídce, tentokrát v oblasti life sciences, což náměstek Kozák přivítal. Značný zájem o zahraniční spolupráci má Masarykova univerzita, příležitosti budou představovat např. i nově chystané studijní obory v oblasti farmacie a dermatologie.

S primátorkou statutárního města Brna Markétou Vaňkovou hovořil náměstek Kozák o mezinárodně-politických aspektech ekonomické a vědecké diplomacie, i teritoriálních prioritách pro zahraniční spolupráci brněnských subjektů. Vedle tradičních partnerů mají brněnské subjekty stále více zájem spolupracovat např. i s Afrikou.

V Brně dále náměstek Kozák navštívil Kybernetický polygon Masarykovy univerzity, který nabízí zahraničním partnerům jedinečné virtuální prostředí pro výzkum, vývoj a výcvik ochrany proti útokům na kritickou informační strukturu.

Ve firmě G.L.Electronic navštívil náměstek Kozák výrobu elektrických obvodů pro satelity Evropské vesmírné agentury. Díky spolupráci s akademickými institucemi firma patří k předním zástupcům rychle rostoucího českého sektoru vesmírných technologií.

Jihomoravské inovační centrum každoročně podporuje rozvoj stovky českých start-upů, univerzitních spin-offů a inovativních firem. V minulosti jím prošla např. světoznámá spol. Kiwi.com (ex. skypicker). Setkání s ředitelem JIC Petrem Chládkem se zaměřilo na to, jak mohou ekonomičtí diplomaté na českých ambasádách vyhledáváním vhodných příležitostí pro české firmy s nejvíce přelomovými technologiemi přispět k tomu, aby se do světa dostaly nejlepší české nápady a technologie a vzniklo tak ještě více českých "unicorns", tedy start-upů, které získají významný tržní podíl ve světové konkurenci a dosáhnou hodnoty přes 1 mld. USD.

Zdroj: Ministerstvo zahraničí

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Ekonomická migrace se orientuje na levnou pracovní sílu

Levná zahraniční pracovní síla je pro český stát a zaměstnavatele věcí národního zájmu a státní priority. Jasně to ukázala pandemie covid-19, která prohloubila rozdíly na pracovním trhu. Vládní opatření byla koncipována tak, aby přístup k zahraniční ...

V loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k diskriminaci spotřebitelů. Provedla celkem 136 kont ...

Potravinářská inspekce v roce 2023 uskutečnila téměř 49 tisíc kontrol a uložila pokuty za více než 128 milionů korun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven spole ...

Vláda schválila další krok na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezen ...

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »