Některé domy musela zbourat těžká technika. Foto: René Volfík (iROZHLAS.cz)

OBRAZEM: Jak vypadají obce rok po ničivém tornádu.
Práce zdaleka nekončí

Jižní Morava | René Volfík a Anna Košlerová |

Čtěte celý článek

Před rokem se fotoreportér serveru iROZHLAS.cz René Volfík vydal do obcí, které zničilo tornádo. O rok později zachytil stejná místa, jak vypadají dnes. Řadu domů se podařilo opravit, některé ale museli zbourat. „Tornádo je živel, který přišel a možná i měl přijít. Chci, aby si to lidé pamatovali, ale některé vzpomínky bych ráda otupila. Jsou tu lidé, kteří jsou traumatizovaní, kteří přišli o všechno,“ říká starostka Hrušek Jana Filipovičová.

Jižní Morava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tornádo, které se zformovalo krátce před půl osmou večer 24. června, zasáhlo oblast zhruba mezi Břeclaví a Hodonínem. Stopa po tornádu 26 kilometrů dlouhá a 100 až 700 metrů široká. Nejvíce zasažené byly obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody napáchal živel i v hodonínské části Pánov. Škody způsobené tornádem podle Českého meteorologického ústavu odpovídají síle F4, kdy se rychlost větru pohybuje od 267 do 324 kilometrů v hodině.

„Tornádo je živel, který přišel a možná i měl přijít. Chci, aby si to lidé pamatovali, ale některé vzpomínky bych ráda otupila. Jsou tu lidé, kteří jsou traumatizovaní, kteří přišli o všechno,“ podotýká starostka Filipovičová.

Největší šíři pásu škod zjistili meteorologové v obci Hrušky, kde byla 590 metrů. Tento dům místní rodiny se zachránit nepodařilo.
Podle starosty Moravské Nové Vsi Marka Košuta jsou opravy otázkou času a peněz, dlouho ale potrvá, aby se lidé přestali bát.
Za rok uplynulý od řádění tornáda investovala Moravská Nová Ves do obnovy majetku tolik peněz, kolik za investice utratila celkově za posledních 12 let. Zatím do oprav a úprav souvisejících se škodami způsobenými tornádem dala 170 milionů korun, stavby a úpravy za dalších 200 milionů ještě plánuje.
Mikulčice na Hodonínsku jsou podle starosty obce Josefa Dvořáčka rok od tornáda jedním velkým staveništěm ještě dnes. Obec podle něj ale udělala v opravách výrazný krok dopředu.
Mikulčice zasáhlo tornádo největší silou z celé své dráhy a právě zde bylo nalezeno největší množství škod odpovídajících stupni IF4. Škodu na obecním majetku vedení obce vyčíslilo zhruba na 70 milionů korun.
Největší škody na střechách a oknech, které vybilo tornádo, jsou už odstraněné.
V Mikulčicích bylo celkem asi 370 poškozených budov, kdy zhruba 60 objektů muselo být zbouráno. Někdo ty nové začal stavět ještě na podzim. Domácnosti, které dělaly nějakou dispoziční změnu, ale začaly či začínají stavět nyní.
Na transparentní účet Hrušek poslali lidé, instituce i firmy 70 milionů korun, polovinu z toho vedení Hrušek rozděluje mezi ty, které tornádo postihlo nejvíc. „Mysleli jsme, že všechno půjde mnohem rychleji, ale přecenili jsme své síly. Nejhorší je to papírování,“ říká starostka Jana Filipovičová.
Úprava veřejných ploch musí počkat na dokončení prací energetiků, kteří v Hruškách stejně jako v okolních obcích ukládají rozvody elektřiny pod zem. Obec navíc výkopy využívá k opravám veřejného osvětlení, přidaly se telekomunikační firmy a tam, kde zatím nebyl optický kabel, jej pokládají.
Obec Hrušky dokončuje i výběrová řízení na opravu dalších obecních poškozených nemovitostí a připravuje projekty na opravy škod na veřejných prostranstvích.
Zatím do oprav a úprav souvisejících se škodami způsobenými tornádem dala Moravská Nová Ves 170 milionů korun, stavby a úpravy za dalších 200 milionů ještě plánuje.
Zhruba 90 procent lidí v Lužicích na Hodonínsku se vrátilo do opravených domů, které před rokem poškodilo tornádo. Na snímku opravuje svůj dům František Pelikán.
„Dnes a denně se zabýváme prosbami lidí a stavebníků, zda by mohli uložit stavební materiál na té či oné obecní ploše. Snažíme se jim vyjít vstříc,“ uvedl mikulčický starosta Josef Dvořáček.
Z 200 poškozených domů muselo k zemi sedm, obec Lužice pak musela zbourat i dům zdraví a jeden nájemní dům.
Běžně se podle mikulčického starosty Josefa Dvořáčka v obci staví ročně zhruba tři domy, nyní jich je 20 až 30. K tomu se podle něj musí přičíst i další velká stavební akce, a tou je kabelizace elektrického vedení.
Podle starosty Lužic Tomáše Kláska vznikla v Lužicích škoda v miliardách korun. „Počítám do toho majetek lidí, majetek obcí, ale i majetek firem Moravské naftové doly a Groz-Beckert, kterým tornádo poškodilo budovy a technologie. Zaměstnávají místní lidi,“ dodal Klásek.