Ing. Vladimíra Lesenská

  • SPD
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2022 16:03:00

U studentů zohledňují předkladatelé složitou životní situaci

U studentů zohledňují předkladatelé složitou životní situaci

Projev na 28. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. června 2022 k zákonu o pomoci v hmotné nouzi

 Vážení zástupci vlády, vážení kolegové, kolegyně, dovolím si vám shrnout celý proces předložení...

Dovolím si tedy shrnout průběh tisku celým legislativním procesem. Vláda předložila Sněmovně návrh zákona 3. června letošního roku, kdy zástupcem navrhovatele (je) Ministerstvo práce a sociálních věcí. Téhož dne byl tento návrh zákona rozeslán poslancům jako tisk 235. Navrhovatel zároveň Sněmovně navrhl projednávání zákona tak, aby Sněmovna s ním mohla vyslovit souhlas již v prvém čtení. Předsedkyně Sněmovny projednání zákona doporučila a určila zpravodaje a navrhla přikázat projednání výborům, a to výboru pro sociální politiku.

První čtení tudíž proběhlo 15. 6. na 26. schůzi a návrh byl projednán v obecné rozpravě. Sněmovna však nesouhlasila s projednáním tak, aby mohla s návrhem zákona vyslovit souhlas již v prvém čtení. Návrh zákona byl přikázán sociálnímu výboru a bylo přerušeno jednání Sněmovny a lhůta pro jednání výboru zkrácena na jednu hodinu tak, aby ještě téhož dne výbor mohl zasedat, což učinil. Garanční výbor tudíž projednal návrh zákona a vydal ještě 15. 6. usnesení doručené poslancům jako tisk 235/1.

Druhé čtení potom proběhlo jak obecnou, tak podrobnou rozpravou na 25. schůzi následujícího dne, to je 16. června letošního roku. Byly načteny pozměňovací návrhy, které byly zpracovány jako tisk 235/2 a ten vám téhož dne byl i rozeslán. Sněmovna zkrátila lhůtu na projednání na sedm dní, proto dneska tento zákon můžeme projednat. Sociální výbor vydal své usnesení ze zasedání, které bylo 22. června letošního roku a byl vám doručen jako tisk 235/3.

Nyní bych si dovolila vás krátce seznámit s jednotlivými návrhy, s jednotlivými pozměňovacími návrhy, které pak budeme následně v proceduře hlasovat. První pozměňovací návrh předložila a přihlásila se ve druhém čtení k němu paní kolegyně Lenka Dražilová. Pozměňovací návrh zpřísňuje čerpání, a to tak, aby se navrhované zvýhodnění týkalo pouze rodin, v kterých je alespoň jeden z rodičů zaměstnán, anebo je studentem. Následkem těchto změn dojde k rozlišení možnosti zvolit si maximální částku měsíčního čerpání rodičovského příspěvku v závislosti na produktivitě příjemců a potažmo i jejich ekonomickém přínosu, a to i potencionálním pro celou společnost.

V případě studentů zohledňují předkladatelé jejich složitou životní situaci, která je většinou spojena s tím, že se připravují na svoje budoucí povolání a mnohdy jsou bez jakýchkoliv vlastních příjmů. Druhý pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásil pan kolega Aleš Juchelka navyšuje rodičovský příspěvek z důvodu péče o nejmladší dítě v rodině pro rok 2022 na 400 tisíc a u dvou a více dětí narozených současně na 1,5násobek částky 400 tisíc, to znamená na 600 tisíc korun.

Třetí pozměňovací návrh předložila kolegyně Lucie Šafránková a jedná se o návrh na zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna roku 2023 o 60 tisíc korun, což odpovídá aktuálně míře růstu souhrnné inflace od posledního zvýšení tohoto příspěvku v roce 2020. Částku rodičovského příspěvku tedy navrhuje zvýšit ze současných 300 tisíc na 360 tisíc korun. Současně také navrhuje zakotvit do zákona o státní sociální podpoře trvalý valorizační mechanismus, který by garantoval pravidelné zvyšování rodičovského příspěvku o roční míru inflace vyjádřenou přírůstkem indexu spotřebitelských cen za předchozí kalendářní rok podle údajů Českého statistického úřadu. Paní kolegyně Lucka Šafránková zároveň načetla doprovodné usnesení, se kterým vás podrobně seznámila, takže ho nebudu číst znovu. To je z mé strany v tuto chvíli všechno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama