Divadelní noviny Aktuální vydání 7/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

7/2024

ročník 33
2. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zprávy

    RockOpera Praha chystá evropský festival

    RockOpera Praha včera přiblížila detaily k připravovanému evropskému festivalu. V jeho rámci během podzimu odehraje všech svých třináct operních inscenací. Každé představení přivítá speciálního hosta z těch, kteří s divadlem spolupracovali při evropských programech. Zahajovací představení festivalu se koná dnes od 17 hodin. Vstup je zdarma.

    Zahajovací představení festivalu se koná dnes od 17 hodin.

    Mezi ně patří například francouzská filmařka Clémentine Chapron, která ve spolupráci s divadlem natočila experimentální snímek Three Months In RockOpera (Tři měsíce v RockOpeře). Ten bude mít premiéru už na koncertu pro Ukrajinu, který chystáme na 24. červen, řekla výkonná ředitelka, libretistka a zpěvačka Pavla Forest. Filmová premiéra podle ní představuje určitou symboliku. Česká republika  nyní přebírá předsednictví v Radě Evropské unie právě po Francii, odkud Clémentine pochází. Toto gesto představuje určitou formu podpory zástupců Česka v Bruselu, vysvětlila a připomněla, že Chapron s RockOperou spolupracovala už na videoklipu k písni Návrat do klubu z rockové opery Anna Karenina.

    Koncert dále na holešovické scéně přivítá členy divadelního souboru s jejich sólovými projekty. Vystoupí například kapela zakladatelů RockOpery Praha King Size, akustický koncert si připravil Viktor Dyk. Představí se také Raven, Petr Opava se svým projektem Moderátorr nebo baskytarista Richard Scheufler, který zahraje funk rock.

    Přijede například hudebník Alexey Hardy, který se věnuje orchestrálnímu rocku s uskupením Hardy Orchestra. Formace vešla ve známost díky spolupráci s americkými Trans-Siberian Orchestra, kapelou založenou Paulem O’Neillem a Jonem Olivou z legendárních Savatage. S Alexeyem Hardym nevylučujeme do budoucna další spolupráci, dodala Forest s tím, že i Hardy se zařadí mezi exkluzivní hosty podzimní sezóny.

    Festivalu se také zúčastní ukrajinští umělci, uprchlíci před válkou z Oděsy. Dnešní benefiční koncert bude svým způsobem jakási ‚pilotní epizoda‘ k podzimnímu festivalu. Dění na Ukrajině nás znepokojuje a myslíme si, že řada našich děl se v současnosti stává aktuálnějšími než dříve, uvedla Pavla Forest.

    Svoji otevřenost vůči Evropě RockOpera Praha potvrdí také 9. září, kdy se vrátí na polský zámek Gorzanow s inscenací Antigona. Polská verze Antigony se od té české liší v tom, že má průvodkyni dějem. Ztvárňuje ji zpěvačka a herečka Eva Žurakovská, která umí plynule polsky i česky. Speciální roli pro ni vytvořil režisér Roman Štolpa. Zvažujeme, že by diváky operou provázela i při české repríze, řekla Pavla Forest.

    /Pro i-DN z tiskové zprávy připravil a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 24. června 2022

    Komentáře k článku: RockOpera Praha chystá evropský festival

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,