Barta zaplatí drink každému, kdo se včas zbavil krypta. S Lukačovičem zvěstuje selhání bitcoinu

Bitcoin ze svých maxim odepsal kolem 70 procent.

Bitcoin ze svých maxim odepsal kolem 70 procent. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Partneři společnosti Pale Fire Capital. Zleva Jan Barta, Dušan Šenkypl a David Holý
2
Fotogalerie

Přišel nevyhnutelný konec myšlenky na nový zlatý standard. Miliony kryptospekulantů se nechaly opít rohlíkem. Tak hodnotí miliardář Jan Barta, spoluzakladatel skupiny Pale Fire Capital, aktuální cenový propad bitcoinu a dalších kryptoměn. Investory, kteří uposlechli jeho varování před kurzovým kolapsem krypta, chce brzy odměnit pozváním na skleničku. V kritickém náhledu na bitcoin a spol. si Barta na Twitteru notuje s majitelem Seznamu Ivem Lukačovičem, který přirovnává fanoušky bitcoinu ke členům sekty.

„Miliony lidí se nechaly opít rohlíkem a věřily, že kryptoměny jsou progres. Ve skutečnosti jsou ale jasný regres, ekvivalent toho, že byste dneska zahodili elektromobil a vrátili se k parní lokomotivě. Společnost složitým procesem došla k tomu, že je správné zahodit zlatý standard. Kryptoentuziasti se k němu chtěli vrátit,“ napsal na Twitteru investor Jan Barta, který se zároveň vymezil vůči příznivcům libertariánství, kteří tvoří část držitelů bitcoinu. Barta doufá, že nynější kryptomasakr „utne tipec“ vzedmutí libertariánského myšlení v posledních letech.

Podle Barty je to stejně zhoubná ideologie jako komunismus, jen jiným způsobem. „Libertariánství vede ke gangster-oligarchické společnosti, kde nakonec žádná svoboda není,“ míní jeden z nejbohatších Čechů.

Ke kritice bitcoinu a jeho komunity se prostřednictvím Twitteru připojil také zakladatel Seznam.cz Ivo Lukačovič. Ten ji vnímá jako sektu. „Základní charakteristiku každé sekty je to, že čím více se ukazuje, že vaše předpoklady jsou bludné, tím více se její členové semknou dohromady a vždy najdou nějaké vysvětlení proč oni mají pravdu,“ uvedl Lukačovič.

Začátkem roku napsal, že „pokud bitcoin skutečně půjde do kytek, pak veškeré zdroje a CO2 po jeho vytěžení budou pomníkem lidské chamtivosti a hlouposti“.

Co (ne)dělat při investicích do kryptoměn:

Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Oba miliardáři se vůči virtuálním měnám kriticky vyjadřovali ještě jinou formou. V polovině května Barta zveřejnil výzvu, že kdo prodá všechny své kryptoměny, toho pozve na drink. V komentářích pod příspěvkem na výzvu pozitivně zareagovalo několik uživatelů. Barta nyní ubezpečuje, že své slovo dodrží.

Spoluzakladatel Pale Fire Capital ovšem zveřejňuje varování před masivním propadem hodnoty digitálních měn opakovaně. Žádost serveru E15.cz o rozhovor, který by se týkal i tématu kryptoměn, ale Barta v minulosti odmítl s tím, že mu vyhovuje ventilovat své názory na bitcoin pomocí Twitteru.

Tam před rokem ventiloval své přesvědčení, „že každá generace si musí prožít svoje prasknutí bubliny, aby se naučila ty bubliny poznávat. Pro tuhle generaci to bude krypto samozřejmě,“ prorokoval investor.

V březnu 2020, kdy se bitcoin propadl během pár dní o padesát procent ke třem tisícovkám dolarům, Barta napsal, že je kryptoměna v podstatě vyřízená. 

Podnikatelé se pustili i do způsobu těžby bitcoinu. „Nedivil bych se, kdyby vícero zemí zakázalo těžbu krypta kvůli snaze uspořit drahocenné energie,“ uvedl Barta v souvislosti s válkou na Ukrajině a energetickou krizí, čemuž Lukačovič přitakal. Mezi tuzemskými miliardáři jsou ale i tací, kteří bitcoinu věří. Patří mezi ně například zakladatel Centrum.cz Ondřej Tomek.

Pokud jde o hlas globální investiční elity, zřejmě nejvíce pozornosti si získal Warren Buffett svým přirovnáním bitcoinu k jedu na krysy.

Nedávno uvedl, že kdyby mu někdo nabídl všechny bitcoiny na světě za cenu 25 dolarů, odmítl by to. V kryptoměnách nevidí žádný přínos ani vnitřní hodnotu. Buffett mimo jiné argumentuje, že na rozdíl od akcií bitcoin negeneruje žádné výnosy na způsob dividendy.

Jak vážná je situace bitcoinu? Poslechněte si E15 Cast: