Válečný balíček: Kolik vám ušetří úsporný tarif?

Česká republika důvěřovala Rusku, takže spoléhala na jeho ropu a plyn. Východní partner však ostřeluje Ukrajinu, porušuje dohody a svoje nerostné bohatství používá jako zbraň. Proto energie drasticky zdražují. Česká vláda připravila „válečný balíček“ a „úsporný tarif“, aby ulevila spotřebitelům. Typická domácnost dostane slevu 12 948 Kč na elektřinu a plyn, ale zaměřme se konkrétně na vás.


24. 6. 2022

Autor

Ruské plynovody mají ve střední a západní Evropě dlouhou tradici. Přelomový byl rok 1968. V srpnu vjely sovětské tanky do tehdejšího Československa, aby tady obnovily komunistickou diktaturu, a hned následující kalendářní měsíc přitekl první kubík sibiřského zemního plynu do Rakouska. Na ruské plynovody se následně napojily další státy – Západní Německo, Francie nebo Itálie.

Během „studené války“ však demokratické společnosti dávaly pozor, aby se na svém ideologickém nepříteli nestaly existenčně závislými. Sovětské dodávky zemního plynu nebyly vyšší, nežli 30 % celkové západoevropské spotřeby. Velká většina fosilního paliva pocházela odjinud – přímo z nizozemských, norských a britských ložisek, nebo z Afriky.

Moskevský Kreml, sídlo sovětských a ruských vládců.
Kreml, Rusko

Čekají nás těžké a nejisté časy

Jakmile se rozpadl východní komunistický blok, obavy pominuly. Ruská federace vypadala přátelsky, a proto jsme spoléhali na její fosilní paliva. Varovné byly roky 2008 a 2014, kdy východní partner zabral části gruzínského a ukrajinského území. Ale Berlín, Vídeň nebo Praha zůstávaly v klidu. Ruská polostátní společnost Gazprom nakonec zajišťovala více nežli 40 % zemního plynu, který spotřebovávala celá Evropská unie a více nežli 98 % zemního plynu, který spotřebovávala samotná Česká republika. Ovšem v posledním roce dostáváme tvrdou lekci.

Gazprom náhle omezil dodávky zemního plynu do Evropské unie. Takže naše podzemní zásobníky se před topnou sezónou 2021/2022 dostatečně nenaplnily, a energie skokově zdražily. Rusko zároveň odmítalo naše antimonopolní pravidla, kterými byl podmíněn provoz nového hotového plynovodu Nord Stream 2. Skutečné drama propuklo posléze.

24. února 2022 ruská armáda zaútočila na celou Ukrajinu, přičemž kremelský vládce Vladimir Putin později vysvětlil, že chce rozšiřovat svoje impérium podobně jako car Petr Veliký. Gazprom mezitím porušil uzavřené obchodní smlouvy a přikázal svým zahraničním zákazníkům, aby za zemní plyn neplatili v eurech nebo dolarech jako doposud, ale v rublech. Potom přerušil dodávky do států, které se nepodvolily a trvají na stávajících dohodách – do Polska, Nizozemska, Dánska, Bulharska a Finska. Momentálně hrozí, že zavře kohoutky taky ostatním.

Mezi cíle letošní ruské invaze patřil i tento panelák v Kyjevské oblasti.
Ukrajina, válka, válečný balíček, úsporný tarif

Český vládní „válečný balíček“

Rusko používá svoje nerostné suroviny jako zbraň, ale naráží na odpor. Ukrajina se brání. Demokratické státy podporují napadenou zemi, zatímco agresora odpojují od mezinárodního bankovního systému, uvalují embargo na ruské uhlí a další produkty. Česká republika přijala statisíce ukrajinských uprchlíků a kyjevské vládě poslala tanky, raketomety, houfnice a jiné zbraně. Ale sami máme problémy. Účty za elektřinu a plyn postupně rostou na dvojnásobek, což nezvládají nízkopříjmové domácnosti.

Česká vláda proto představila záchranný plán, kterému ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela říká válečný balíček:

  • Všechny domácnosti, které z centrální distribuční soustavy odebírají elektřinu nebo plyn, budou od začátku topné sezóny (zřejmě od 1. října 2022) převedeny na takzvaný úsporný tarif. Na energie dostanou automatickou slevu.
  • Stát za domácnosti zaplatí fakturační poplatek, který slouží na podporu obnovitelných zdrojů a doposud zdražoval elektřinu. Nejčastěji jde o 598,95 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu, včetně DPH.
  • Podporu dostanou také velké centrální teplárny, na než jsou napojeny četné bytové domy, aby jejich ceny rostly pomaleji.
  • Pokud vám chybějí peníze na energie, na nejbližším Úřadu práce požádejte o sociální dávky: mimořádnou okamžitou pomoc, příspěvek a doplatek na bydlení.
  • Domácnosti, které chtějí dotaci na zateplení svého domu, solární panely nebo tepelné čerpadlo, mohou požádat o příspěvek v programu Nová zelená úsporám.
  • Česká republika hledá jiné zdroje zemního plynu. Ale případné nové plynovody vedoucí z Norska nebo Kataru pravděpodobně nebudou dokončeny letos ani příští rok. Jde o projekty, které budou hotové spíše do 5 let.
  • Ještě vzdálenější jsou zamýšlené nové jaderné reaktory, tady hovoříme minimálně o 14 letech.
Státní příspěvky zmírní narůstající drahotu, ale nejsou stoprocentní kompenzací.
Vaření na plynu

Jakou slevu přinese úsporný tarif

Roční sleva podle MPO záleží na distribuční sazbě, ve které odebíráte elektřinu + na spotřebním pásmu, ve kterém odebíráte zemní plyn:

  • distribuční sazby D01d a D02d = 1 250 Kč
  • distribuční sazby D25d a D26d = 3 400 Kč
  • distribuční sazby D35d, D45d, D56d a D57d = 8 250 Kč
  • spotřeba plynu nad 1,89 do 7,56 MWh/rok = 3 300 Kč
  • spotřeba plynu nad 7,56 do 45 MWh/rok = 10 500 Kč

Slevy se sčítají. Takže pokud v distribuční sazbě D02d odeberete 2 MWh/rok a máte vysokou spotřebu zemního plynu, stát vám přispěje a odpustí dohromady 12 948 Kč/rok = úsporný tarif + prominutý poplatek na obnovitelné zdroje. Pravidla budou ještě upřesňována. Ale tyto plošné slevy každopádně dostanete automaticky. Nemusíte nikam chodit, nic vyplňovat, o nic žádat.

Energie přesto citelně zdraží. Proto průběžně kontrolujte svoji cenu, využívejte nezávislé srovnávače a případně změňte svého dodavatele. Většina zemního plynu sice pochází z Ruska, ale v České republice nadále funguje trh a mezi různými nabídkami jsou značné rozdíly. Zvažte také, zda lépe nezateplíte svůj byt a nesáhnete po nějaké investiční dotaci. Rodinný, ale i bytový dům může vyrábět vlastní elektřinu ze slunce, teplo z venkovního vzduchu (tepelným čerpadlem) nebo vytápět automatickým kotlem na biomasu (pelety).

Štítky: , , , , , , , , ,

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *