Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ivanka s novou tváří: Operaci zmařila úřednická byrokracie, čekání se podepsalo na zdraví

Autor: Andrea Ulagová - 
25. června 2022
05:00

Ivanka Danišová, která od narození trpí vzácným Goldenharovým syndromem, už podstoupila dvě náročné operace v USA a v Japonsku, na které jí přispěli i čtenáři Blesk Zpráv. Jenže další operaci zmařila pandemie a také úřednická byrokracie. Japonská klinika, na které měla Ivanka podstoupit důležitý zákrok, na základě požadavků vlády, zakázala vstup pacientům za zahraničí do země, bez ohledu na jejich stav. Ivanka se obrátila na japonskou vládu, ale bez úspěchu. A její stav se začal zhoršovat.

Ivanka Danišová, které se na novou tvář skládalo celé Česko, včetně čtenářů Blesk Zpráv, sice podstoupila dvě operace v zahraničí, ale tu poslední, rozhodující, zmařila pandemie covidu-19.

Japonsko mělo jedny z nejpřísnějších restrikcí a neumožňovalo vstup do země. To se týkalo i těch, kteří potřebovali urgentní operaci. Klinika, kde měla Ivanka podstoupit zákrok, nevydala na základě rozhodnutí japonské vlády garanční dopis, japonská ambasáda nevydala vízum za účelem zdravotního pobytu a neudělila ani povolení podstoupit pacientce ze zahraničí urgentní operaci.

„Do Japonska se nedostanete, smiřte se s tím“ 

Ivanku, která je povoláním právnička, tak čekala jedna z nejtěžších zkoušek – právní boj - získat víza. Vedle svých zdravotních problémů musela právně bojovat o možnost dostat se do Japonska za šéfem kraniofaciální kliniky, aby mohla podstoupit klíčovou kraniofaciální operaci. Zpočátku se pokusila požádat o pomoc vládu ČR a řadu institucí. Bohužel jí nikdo v této věci pomoci nedokázal. 

„Ze strany ambasády mi rovněž nebyla poskytnuta žádná pomoc, protože česká a japonská ambasáda neuměly vyřešit můj problém na mezinárodní úrovni,“ svěřila se Ivanka Blesk Zprávám a pokračuje: „V překladu řečeno, zůstala jsem na to sama a upřímně v této chvíli jsem za tu zkušenost vděčná, protože jsem na sebe nesmírně pyšná, co jsem dokázala jako právnička.“

Rozhodla se totiž právně zastupovat úplně sama a díky podpoře svého milovaného partnera, i navzdory tomu, že jí od několika vysoce postavených lidí přišla odpověď, že se má smířit s tím, že se do Japonska nedostane, nakonec dokázala nemožné.

„V boji o japonská víza jsem jednala s japonskými úředníky, s imigračním, s vysoce certifikovanou garanční společností, právníky japonské kliniky, se šéfem kliniky a lidmi z japonské vlády. Při všech těchto jednáních bylo nutné ovládat angličtinu na vysoké právní úrovni,“ prozrazuje zkušená právnička, která boj o své zdraví odmítala vzdát.

Více než dvouleté čekání se podepsalo na zdraví

Nyní už tedy může do Japonska odletět a podstoupit tak již poslední ze série operací. I tak celý tento proces zabral dva a půl roku. A to se podepsalo na zdravotním stavu.

„Vzhledem k tomu, že akutní kraniofaciální stav po orbitální stránce měl být řešen před 2 lety a 6 měsíci, došlo ke zhoršení operované oblasti a výsledkem je, že nefungují tkáně a celé jejich napojení na okolní svaly. Řešit je třeba také měkké tkáně v oblasti čelistního kloubu,“ vysvětluje mladá žena.

Nyní to vypadá, že v Japonsku ji nečeká jen jedna operace, ale dvě.

„Vše záleží na aktuálním stavu a zhodnocení situace. Profesor Motomura se svým operačním týmem snad najde nejlepší řešení mé situace a zachrání to, co je ještě možné,“ doufá Ivanka s tím, že je v tomto realistka a ví, co může čekat, vzhledem k tomu, o co ji obrala pandemie covidu - 19. 

Ivanka: Myslete na mě!

Všem lidem Ivanka vzkazuje, aby se nikdy nevzdávali svých snů, protože budoucnost patří právě těm, kdo věří v jejich krásu.

„Nejdůležitější je bojovat za svůj sen i tehdy, když na to člověk zůstane sám, protože v té chvíli si uvědomí, co všechno dokáže v životě vybojovat. Děkuji všem lidem, za podporu během celého boje a za to, že budou na mě myslet 4. července, kdy jdu na operační sál, aby všechno dobře dopadlo,“ uzavírá Ivanka.