Hlavní obsah

Český talent v Americe. Srdeční lidé, horší jídlo i bolavé achilovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem si sbalila věci a vyrazila takřka do neznáma. Český studijní systém vyměnila za americký, opavský stadion za kampus ve Virginii. Bývalá dorostenecká mistryně světa i Evropy na 400 metrů Barbora Malíková má za sebou první ročník na univerzitě Virginia Tech, který provází spousta nových zkušeností, ale i neustávající trable s achilovkami, jak popisovala po svém rozběhu na mistrovství republiky v Hodoníně. Finále ji čeká dnes.

Foto: ČAS - Martin Edlman

Barbora Malíková v rozběhu čtvrtky na mistrovství republiky v Hodoníně.

Článek

Jaký byl první rok za mořem?

Poznala jsem super lidi, jsem strašně spokojená se studiem i tím, jak se prolíná česká a americká atletika. Americký trenér komunikuje s mojí českou trenérkou, když jsem teď v Česku, trénuju se svojí starou skupinou, ale trenér pořád má páru, co tady dělám. Byl to první rok, všechno si tak nějak ohmatávám. Poprvé vidím, jak trénují dálkoplazi, kteří jsou moje skupina, ale mám tam i holky, které běhají 400 a 800, přijdou tam nové holky... Vlastně poprvé běhám s holkama, vždycky jsem byla zvyklá trénovat s kluky.

Jak vypadá studium průmyslového designu?

První rok jsme byli všichni spojení, abychom si ohmatali všechny obory na fakultě. Studovala jsem stavebku v Opavě, kde byla hlavní funkce, teď se mám soustředit i jak to vypadá. Líbí se mi oba pohledy, jsem vděčná, že jsem si je mohla zkusit. Příští rok bude víc o designu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Barbora Malíková (@barbora_malikova)

Jak si teď užíváte pár týdnů mezi ročníky v Česku?

Vnímám mnohem víc ty rozdíly než třeba v zimě. Je strašně fajn je vidět.

Co třeba?

Lidi v Americe jsou strašně srdeční hned od začátku. Tady se zdá, že nikoho nezajímáte, ale dávají vám zase zpětnou vazbu, která je pravdivá. A jídlo mi hodně chybělo. Nepotřebuju každý den svíčkovou, ale ta kvalita jídla mi přijde v Česku mnohem lepší za tu cenu.

Jaké máte atletické plány na léto? Máte limit na mistrovství světa, v srpnu je mistrovství Evropy.

Zajdu za doktory, celkem mě zlobí achilovky, pak se to asi rozhodne.

Trápí vás už dlouho, v zimě jste říkala, že se jejich stav zlepšil.

On se zlepšuje vždycky v přípravě, protože neběhám v tretrách. Pak nasadím tretry a je to horší, horší a horší. Už beru i ibuprofeny, což nesnáším, asi nedává smysl takhle běhat. Takže s mistrovstvím světa uvidíme, já bych moc ráda jela, ale už se trápím tři roky s těma achilovkama…

Jaký jste udělala v Americe posun jako čtvrtkařka?

Běžela jsem teď druhou čtvrtku a necítím se v tom úplně nejlíp, jako jsem se cítila poslední dva tři roky. Ale vnímám to jako posun k tomu, abych byla potom lepší, vyzkoušela si, jak v Americe funguje skloubení studia s atletikou. Do budoucna mě to na sto procent posune, jen to ještě bude možná trošičku trvat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Virginia Tech Track & Field (@hokiestfxc)

Startovala jste i na osmistovkách, kterým jste se dříve bránila. Možná by byly šetrnější i pro achilovky.

Pro ty achilovky jsou lepší, pro moji psychiku horší. Takže se musíme rozhodnout, co je důležitější. (úsměv) Zvládám to líp než minulé roky, ale jak achilovky bolí a běžím dvě kolečka, tak to není úplně příjemné. Ráda bych kloubila dohromady 200, 400 i 800 metrů a bavila se atletikou.

Jak vás potěšilo ocenění pro nováčka roku v rámci univerzity?

Já vůbec nevěděla, že cenu dostanu. Bylo fajn vidět všechny sportovce, jak se podporují a jak všichni mají ze všech radost. I podpora ostatních trenérů je krásná. Tady je atletika individuální sport a tam týmový. Já týmové sporty moc nerada, ale tam je to fajn.

Reklama

Související témata: