Ekonomický poradce premiéra v reakci na zvýšení úrokové sazby: Lidi můžeme rozdělit do dvou skupin. Pro jednu to je zásadní problém, říká Štěpán Křeček

Ekonom Štěpán Křeček
Ekonom Štěpán Křeček
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 6. 2022

Bankovní rada České národní banky ve středu zvýšila úrokové sazby o 1,25 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na sedm procent. Důvodem je vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Pro ŽivotvČesku.cz uvedl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček, jaký dopad zvýšení úrokové sazby bude reálně mít pro občany ČR. "Lidi můžeme rozdělit do dvou skupin, a to na věřitele a na dlužníky," řekl v úvodu s tím, že první skupina rozhodnutí vítá, druhá nikoliv.

Šlo o celkem sedmé nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Růst sazeb podle ekonomů odpovídal očekávání finančního trhu. "Zvýšení úrokových sazeb je reakcí na pokračující výrazný nárůst inflačních tlaků v české ekonomice," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok s tím, že další kroky se budou odvíjet od přicházejících nových informací a nových prognóz ČNB ohledně dalšího vývoje ekonomiky.

"Věřitelé logicky rozhodnutí ČNB vítají, protože jejich vklady v bankách se budou úročit vyšší sazbou, a tak budou lépe čelit inflaci. Jejich úspory se nebudou v reálné hodnotě tak rychle znehodnocovat. Pro dlužníky to není dobrá zpráva, protože z jejich dluhů se budou platit vyšší úroky, což vzhledem k tomu, že se všechno zdražuje, tak to může vést k dalším problémům v rodinných rozpočtech. Nejhůře na tom budou lidé, kterým bude končit fixace a budou si muset prodloužit hypotéku za výrazně méně výhodných podmínek a budou si tak muset více připlatit na splátkách. Obávám se, že u mnohých rodin to může vést až do vážných finančních problémů, protože k obecnému zdražování to může být v rámci navýšení splátek hypoték zásadní problém," popsal pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček, co pro běžného občana zvýšení úrokové sazby znamená.

Zvýšení úrokových sazeb kritizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR. "Další navýšení úrokových sazeb ze strany ČNB představuje pro firmy další náklady na financování a rozhodně jim nepomáhá," uvedl hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek. Úrokové sazby u nových úvěrů nefinančním podnikům dosáhly podle něj už v dubnu sedmi procent, což je nejvíce v měření statistik ČNB od roku 2004. V důsledku nynějšího rozhodnutí bankovní rady dále porostou.

ČNB také zvýšila lombardní sazbu o 1,25 procentního bodu na osm procent. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, zvýšila rovněž o 1,25 procentního bodu na šest procent.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.