Z bekhendu do forhendu. Tohle si měl ruský útočník Pavel Dacjuk nechat patentovat

Z bekhendu do forhendu. Tohle si měl ruský útočník Pavel Dacjuk nechat patentovat

Nejlepší hokejisté světa mají své typické pohyby, finty a grify, které jsou nenapodobitelné, jelikož je stoprocentně zvládají jen oni samotní. Krásně to bývalo vidět v případě ruského útočníka Pavla Dacjuka.

Styl útočníka Pavla Dacjuka byl těžko napodobitelný. Bývalý ruský centr Detroitu těžil z vynikajícího bruslení a nesmírně rychlých a šikovných rukou. (Foto: Profimedia.cz)

Ruský centr Pavel Dacjuk býval ještě před pár lety jednou z nejzářivějších hvězd NHL. Podle statistik patřil mezi nejlepší exekutory ze samostatných nájezdů. Jeho procentuální úspěšnost bývala těsně pod padesáti procenty, což je mimořádně nadprůměrné číslo.

Dacjuk dal téměř z každého druhého nájezdu gól a přitom ve většině případů používal tutéž fintu. Podívejte se na sestřih jeho trestných střílení a dávejte dobrý pozor na kličku, kterou ruský forvard ovládal jako nikdo jiný na světě.

Dívali jste se dobře? Dacjukovo naznačení kličky do bekhendu a následný protipohyb, po kterém si dal puk na forhendovou stranu hole, bylo naprosto smrtící.

Přestože všichni brankáři věděli, že to tak dělává, minimálně půlka z nich se nechávala načapat. Tajemství bylo v preciznosti provedení. Náznak kličky do bekhendu „prodal“ útočník Detroitu lépe než vykutálený obchoďák nerezové hrnce důvěřivé stařence na předváděcí akci. Pak už to bylo „jen“ o rychlosti a šikovnosti.

Další typický pohybový prvek předváděl Dacjuk ve hře. Vypadalo to často, jako by záměrně zesměšňoval protihráče. Udělal pohyb do bekhendu a nalákal bránícího hráče přesně tam, kde ho chtěl mít, pak prudce zabrzdil a než se soupeř vzpamatoval, už byl v protipohybu s pukem na forhendové straně hokejky a měl před sebou volný prostor pro bleskurychlou přihrávku, střelu nebo výpad k brance.

Všichni v NHL to znali, přesto to bylo nesmírně účinné a efektivní. Proč? Dacjuk svou fintu vybrousil k dokonalosti. Tohle si měl nechat patentovat. Až to jednou budou další generace hokejistů opakovat, mělo by se mluvit „Dacjukově fintě“ nebo „Dacjukovu stylu.“ Hned tak se ale asi žádný „plagiátor“ nenajde...

Doporučujeme

Články odjinud