26. 6. 2022

S lupou do historie: Life on Mars

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Life on Mars (Polda z Marsu) 1×01: Out Here in the Fields?

plakát

Základní údaje

Název Life on Mars (Polda z Marsu)
Žánr Drama, Krimi
Stanice ABC
Vysílání 2008–2009
Počet sérií 1
Premiéra 9. 10. 2008
Délka pilotu 43 minut
Prům. hodnocení 63 % (od 218 uživatelů)

O čem to je?

Píše se rok 2008 a policejní detektiv Sam Tyler se nešťastnou náhodou po autonehodě záhadně objeví v roce 1973, kde také pracuje jako detektiv. Všechno je ale trochu jinak, Sam si musí zvykat na poměry staré doby, na nového šéfa a kolegy a přitom všem zjistit, jak se dostane zpátky do roku 2008.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Na mě vyšla americká verze seriálu. Je to vtipné, protože už za sebou mám pilot pokračování britského Life on Mars, celý Svět pod hlavou a dneškem i americký pilot. Ale samotný britský originál se mi pořád nějak vyhýbá. Každopádně dnes je to o americké verzi a ta mě bavila, více méně.

Rozhodně jsem se na seriál těšil a musím říct, že americké zpracování mě bavilo aspoň takto na začátku víc než české. Není tu takové zatížení dobou, ta je tu spíš takovou příjemnější linkou, i když je ukázaná taková, jaká byla. Sedí mi to tempo, kdy děj normálně plyne a při tom člověk postupně proniká do roku 73. Je tu perfektní kontrast v postavách, který tomu celému dává grády.

Přišlo mi docela otravné, jak se Sam vyrovnával se zjištěními, jak se věci mají. Bylo to až moc ukřičené a pořádně nevím, čeho chce dosáhnout tím, že v 73. bude hulákat, že je z roku 2008 a že se musí probrat. Začátek je jasný, ale jak díl postupuje, tak mi to přijde prostě otravné. Nevím, co bych dělal já, ale takto je to prostě takové, jo, uznávám, že si tu pobudu, že jsem v bezvědomí a tak, ale prostě budu vyřvávat, že jsem z budoucnosti a musím se vrátit. Víc by mi to sedělo v té vtipné rovině, vykládám vám tu o něčem, co přijde za dvacet, třicet let a vy vůbec nechápete.

Celý díl jsem si užíval hudbu, která tu byla na každém kroku, ale skvěle sem zapadala a dokreslovala sedmdesátkovou atmosféru. Ještě víc to vtahovalo do děje a byla to paráda. Společně s ulicemi a ráznějším chováním postav (šéf si jede dobře podle svých pravidel) to funguje skvěle.

Baví mě tu různorodost postav, kvůli kterým se rozhodně vyplatí seriál sledovati dál. Jednak je tu ten kontrast „současnost“ vesus minulost, ale i sama skvadra z roku 1973 je takovým podivným mixem, který má všechno možné. Naopak mě moc neuchvátil případ. Na jednu stranu se tu jede postaru, takže je to fajn, zároveň je ale zásadní návštěva prodejny desek. Aspoň je tu ta sousedka stařenka, která ukazuje zase jinou práci, jinak to ale po stránce případu moc netáhlo. Velkým zklamáním by prý mohl být závěr seriálu, který je údajně naprosto jiný než u originálu Life on Mars nebo Světa pod hlavou a dokáže spoustu lidí naštvat.

  • hudba
  • jede si na sedmdesátkové vlně po všech stránkách
  • dobová propast mezi postavami
  • moc křičení o roku 2008
  • po Ashes to Ashes jsem čekal víc
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
jesmot

jesmot

Tak to jsem rád, o to víc se těším, až si na originál konečně najdu čas.
před 95 týdny
_-0-_

_-0-_

Určitě si čas najdi, nebudeš litovat. Pokračování Ashes to Ashes už tak dobrý není, ale pořád je řádově...
před 95 týdny
dagsoftware

dagsoftware

Veľmi fajn seriál (až na ten záver, samozrejme). Skúsil som aj britskú verziu, ale to sa nedalo. Ledva som...
před 95 týdny
Další články k tématu