Zahálka nezahálel a je poprvé mistrem republiky v silničním závodě cyklistů

AKTUALIZUJEME

Společné mistrovství Česko-Slovenska v silničním závodě cyklistů v Mladé Vožici vyhráli poprvé v kariéře Matěj Zahálka a již poosmé hvězdný Peter Sagan.

Osmadvacetiletý Zahálka, jenž obléká dres nejlepší tuzemské stáje Elkov Kasper, strávil více než polovinu ze 197,2 kilometru dlouhého závodu na deset okruhů v úniku. Zpočátku s Danielem Turkem, ten však poté odpadl a Zahálka zůstal v čele sám. Nakonec svůj velký závod dotáhl až do vítězného konce. Časomíru zastavil na 5:02:11.

Ze silné skupinky pronásledovatelů si vyjel stříbro vítěz čtvrteční časovky a Zahálkův týmový kolega Jan Bárta. Dominanci stáje Elkov Kasper, která naprosto ovládla už souboj s chronometrem, dovršili předloňský šampion Adam Ťoupalík a čtvrtý Michael Boroš.

Pátý dojel Jan Hirt, šestý muž celkového pořadí nedávného Gira d’Italia. »Byl to boj s větrnými mlýny. Pořád jsem si někoho vozil na zádech, stálo to hrozně moc sil,« komentoval závodník belgického týmu Intermarché-Wanty-Gobert nelehkou bitvu proti týmové režii Elkovu Kasper.

Hned za Hirtem skončil bývalý výborný silniční profesionál Petr Vakoč, jenž před touto sezonou přesedlal na horská kola. Michael Kukrle v roli obhájce mistrovského trikotu byl s takřka čtyřminutovou ztrátou patnáctý.

Stále tomu nemůže uvěřit

»Pořád to nechápu. Nechápu to. Je to ohromná euforie, neskutečný pocit. Dojde mi to až v týdnu. Teď je to hodně dojmů, které se mixují. Je to každopádně odměna i za léta práce pro jiné kluky,« radoval se Zahálka. »Vůbec mě nenapadlo, že by z toho mohl být titul. I když to tady nahrává to únikům, stejně bych to nečekal. Asi nikdo nečekal, že zrovna já budu mistr a že já budu mít na sobě tohle tričko,« přiznal Zahálka.

»Párkrát už jsem podobně dlouho v úniku byl, ale nikdy s takovým závěrem, že bych bojoval o vítězství v závodě. Atmosféra mě strhla. Dnes mi to opravdu sedlo, dobře jsem se vyspal a v závodě jsem vůbec nepřemýšlel dopředu. Bral jsem to prostě kopec po kopci a to byl podle mě základ úspěchu. Snažil jsem se formu směřovat na tohle období. Fakt se mi to sešlo všechno,« dodal Zahálka.

Že bych mohl skutečně vyhrát, začal doopravdy naplno věřit až 50 metrů před cílovou páskou. »Pořád jsem si myslel, že jsou ostatní už těsně za mnou a každou chvíli se okolo mě přeženou, ale neotáčel jsem se a jel. Řekl jsem si, že pojedu podle toho, co mi tělo dovolí. Na konci posledního kopce už jsem chytal křeče a v závěru jsem se sotva zvedal ze sedla. Teď se už možná ani nepostavím,« pousmál se Zahálka.

Mistrovství ČR v silniční cyklistice v Mladé Vožici – závod s hromadným startem:

Muži (197,2 km) , ČR:

1. Zahálka 5:02:11, 2. Bárta -7, 3. A. Ťoupalík -11, 4. Boroš (všichni Elkov Kasper) -13, 5. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) -17, 6. Vakoč (Canyon Northwave) -1:06, 7. Otruba -1:44, 8. J. Ťoupalík (oba Elkov Kasper) -1:55, 9. Řepa (Equipo Kern Pharma) -2:08, 10. Bittner (Development team DSM) -3:51.

Muži SR:

1. Peter Sagan (TotalEnergies) 5:03:54, 2. Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) – 1:42, 3.Matúš Štoček – 2:08, 4. Marek Čanecký (oba ATT Investments) – 2.09, 5. Martin Svrček (Biesse – Carrera) – 2:22, 6. Samuel Kováč (CAT Trenčín) – 11:03.

Celkové pořadí:

1. Matěj Zahálka, 2. Jan Bárta, 3. Adam Ťoupalík, 4. Michael Boroš, 5. Jan Hirt,, 6. Petr Vakoč, 7. Peter Sagan, 8. Jakub Otruba, 9. Jakub Ťoupalík, 10. Vojtěch Řepa.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy