Kvůli finančím stropům se Red Bull obává, že titul mohou rozhodovat soudy

Šéf Red Bullu Cristian Horner se letos už několikrát vyjádřil k tématu rozpočtových stropů a vzhledem k aktuální inflaci hlasitě volá po náležitých opatření. Šampionát by se jinak mohl rozhodnout u soudu.

Štítky: Christian Horner FIA Pravidla Red Bull Zveřejněno 26. 06 2022 — Vašek Štěpánek

Lídr rudých býků Christian Horner otevřeně varoval FIA před zavedeným rozpočtovým stropem. Podle britského manažera totiž hrozí, že vzhledem k aktuální světové inflaci, může být letošní šampionát rozhodnut u soudu.

Aktuální rozpočet na sezonu pro jednotlivé týmy činí 140 milionů dolarů. Horner je přesvědčen, že pokud se finanční limit nezvýší, některé týmy mohou mít problém dokončit letošní šampionát bez náležitých trestů.

„Auto, které navrhnete, máte pod kontrolou. Vytváří ho samotný tým se skupinou inženýrů a designérů… tím tak získáme kontrolu nad svým vlastním osudem. Bohužel, aktuálně se nám do formule 1 promítají věci, které pod kontrolou nemáme.

Mluvím o globální inflaci, o nákladech, které ovlivňují domácnosti po celém světě. V Anglii má tato inflace vyšplhat až k 11 %, což je opravdu hodně. Ovlivňuje to naše zaměstnance, výdaje na elektřinu a dodávané díly,“ stěžuje si Horner.

Šéf Red Bullu dále sdílel své obavy z rostoucí inflace a doufá, že se letošní šampionát nebude rozhodovat u soudu. „Je zde zhruba polovina týmů, která na konci roku může překročit finanční strop a s tím, jak to aktuálně vypadá, může být stájí ještě víc.

Rozhodně nechceme, aby se šampionát rozhodoval u soudu nebo v Paříži před FIA. Je to má největší obava. Máme šest měsíců na to, abychom s tím něco udělali, ale musíme reagovat okamžitě,“ pobouzí FIA Horner.

Hlavní šéf stáje z Milton Keynes ještě sdílel své obavy o masivním propouštění zaměstnanců. Podle Hornera je tímto tempem jen otázkou času, než budou velké týmy nuceny propustit nemalé množství lidí, aby se do onoho stropu vešly.