Předchozí
1 z 13
Další

Josef Petřek, fotograf, Odry
Myslím si, že může mít velký vliv politický názor na Ukrajinu. Pokud to kandidát postaví tak, že Ukrajina chce pořád bojovat a lidé už jsou z toho unavení, může získat většinu hlasů. Určitě zaboduje ten, kdo bude prosazovat bezpečnost ve městě, vytvoření nových pracovních míst, podporu místních podnikatelů, třeba i zadáváním zakázek, pokud to bude možné. A určitě voliči budou slyšet na výstavbu nových bytů, které by ale měly být hlavně pro místní.

Josef Petřek.Josef Petřek.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Petra Rosová, asistent pedagoga, Kopřivnice
Jelikož se o politiku moc nezajímám, a to ani o komunální, příliš se v této oblasti neorientuji. Netroufám si přesně říct, co by mohlo být v Kopřivnici volebním tahákem.

Petra Rosová.Petra Rosová.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Ivan Janík, pedagog ve výslužbě, Nový Jičín
Myslím si a zároveň se obávám, že velkou roli sehrají emoce lidí, které se budou snažit, a už tak činí, využít ve svůj prospěch někteří samozvaní spasitelé Nového Jičína či celého světa. Současná doba jim k tomu, bohužel, nahrává, emoce strachu, pocity existenčního ohrožení se dají snadno zneužít. Je zapotřebí si všímat postojů k zásadním společenským otázkám. My si především všímáme odvahy projevit svůj postoj nahlas a nebát se, že „bych si mohl určitou skupinu popudit a tím přijít o jejich hlas“. Kdykoliv jsme pořádali v Novojičínské otevřené společnosti akci na podporu něčeho, či odporu k něčemu, bylo možné, aby se kdokoliv ze současných zastupitelů mohl vyjádřit. Jen nepatrný zlomek tak učinil, a těch si vážíme. Určitě u mě nevyhrají kandidáti s barvotiskovou sebeprezentací na sociálních sítích. Vyberu z těch, kteří mají jasný, nepřikrášlený názor na naši minulost, jasně formulované hodnoty, které vyznávají. Pouhé sympatie nestačí.

Ivan Janík.Ivan Janík.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Pavel Honeš, asistent pedagoga, Kopřivnice
O výsledcích komunálních voleb dle mého rozhodne hlavně počet voličů. V mém okolí totiž spousta lidí k volbám, v důsledku zklamání z voleb parlamentních, odmítá jít.

Pavel Honeš.Pavel Honeš.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Adam Knesl, tiskový mluvčí, Nový Jičín
Pokud nenastane výraznější změna, tak volby ve městě podle mě rozhodne intenzivnější komunikace opozice směrem k veřejnosti respektive mizerná nekomunikace současné koalice k občanům. Současné ani bývalé vedení radnice nemá výrazné témata k chlubení, tak se bude „prát špinavé prádlo”.

Adam Knesl.Adam Knesl.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Miroslav Urban, technik, Nový Jičín
V komunálních volbách se povětšinou stává to, že výsledky těchto voleb kopírují výsledky celostátních voleb do parlamentu. Proto také ti, kteří „ucítí“ příležitost se prezentovat, ať už v dobrém, či z prospěchu, hledají místo na kandidátkách těchto úspěšných volebních subjektů.Pokud nerozhodnou populisté vzoru „Okamura“, mohli by si udržet svou pozici pravicová ODS a středová KDU-ČSL. Je zde samozřejmě ještě zdiskreditované hnutí ANO, a jak je vidět, voliči jsou jim ochotni, vše odpustit. Programy volebních stran bývají bohužel odsunuty do pozadí.

Miroslav Urban.Miroslav Urban.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Lucie Holišová, asistent pedagoga, Odry
Myslím si, že šanci uspět ve volbách v Odrách může mít ten, kdo zajistí anebo pomůže rozvoji sítě obchodů. Určitě se dá očekávat, že řada kandidátů postaví svou kampaň na omezení nebo úplném zákazu průjezdu kamionů centrem města, ať už jde o nákladní auta z kamenolomu nebo kamiony odjinud. I když už ta situace není tak hrozná, jako byla před stavbou dálnice, není to pořád dobré.

Lucie Holišová.Lucie Holišová.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Marian Žárský, ředitel Domova Hortenzie, Veřovice
Myslím si, že ve volbách stejně jako v životě, by měl uspět ten, za kým je vidět konkrétní práce. A pro vesnici možná ještě více než pro město. Lidé se tu znají, ví o sobě a tak není až tak velký problém zjistit zda je na předvolebním letáku srdcař, anebo jen tlučhuba. Už v minulých volbách jsem vsadil na to, že pokud se má v obec, nebo město posouvat dopředu, je třeba určité kontinuity, tedy pokud je vedení obce schopné, nemělo by se měnit co 4 roky. Za 4 roky nic pořádného neuděláte. Jsou zde legislativní postupy a byrokracie, které svazují starostům ruce. Lidé mnohdy chtějí okamžité změny, ale ty se reálně dají realizovat postupně. Mnohem zdravější přístup je evoluce, ne revoluce. U mě osobně bodují lidé, kteří mají vize a mladé myšlení, lidé, kteří svůj chtějí svůj program realizovat v čase přesahující jen jedno volební období.

Marian Žárský.Marian Žárský.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Martin Šmaus, ředitel městské nemocnice, Odry
Co rozhodne, nevím a netuším. Doufám jen, že to nebudou pouze další předvolební sliby, komu a co se bude rozdávat a jaké nové hračky pro své voliče považujeme za naprosto nezbytné pořídit.Pro dlouhodobý rozvoj města je důležitý jen výsledek a ten lidi poznají až s odstupem několika let. Zatím jen věřím, že už nebudeme muset dojíždět za základními službami, i těmi zdravotními, že se nám začnou vracet naše děti po škole za kvalifikovanou prací, že je naše školy pro tuto práci připraví, že budou mít kde stavět své nové domovy, pro koho a proč… ale nevím, jestli tohle můžou zásadně změnit jedny volby. Snad - aspoň trochu?

Martin Šmaus.Martin Šmaus.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Věra Ručková, sales manager, Fulnek
Ještě ani nevím, kdo všechno bude kandidovat. Doufám trochu, že se objeví někdo nový, se silnou vizí a ještě silnějším žaludkem. Co jsem zatím slyšela, je dost lidí zklamaných ze současných zastupitelů, takže je těžké předjímat co rozhodne.

Věra Ručková.Věra Ručková.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Josef Odstrčil, vedoucí KIC Sněženka, Nový Jičín
Pro mě je rozhodující transparentnost. Měl by zvítězit ten kdo bude transparentně zveřejňovat příjmy i výdaje, aby z toho bylo jasné, jak a za co město vynakládá peníze. Myslím si ale, že právě to se objeví ve slibech politiků, tak jako se to objevuje pokaždé, a pak se to někde vytratí.

Josef Odstrčil.Josef Odstrčil.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Jana Hromočuková, referentka pro cestovní ruch a projekty, Kopřivnice
Co by mohlo rozhodnout v Kopřivnici boj op radnici? Asi silný lídr, reálné plány a hlavně schopnost komunikovat, jak s lidmi tak s opozicí a zejména s koalicí.

Jana Hromočuková.Jana Hromočuková.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Co rozhodne volby ve vaší obci? Zapojte se do ankety Deníku i vy

Klikněte pro vyplnění ankety.Klikněte pro vyplnění ankety.Zdroj: DeníkCo rozhodne volby ve vaší obci? Jaké bude stěžejní téma komunálních voleb právě u vás? Budeme rádi, když nám dáte vědět. Zapojte se do předvolební ankety Deníku na webu denik.cz/volbyuvas, nebo kliknutím na logo.

V projektu se podíváme do více než dvou stovek obcí a měst napříč celou zemí a zmapujeme hlavní témata, o kterých se u vás živě diskutuje a diskutovat bude. Své názory nám můžete sdělit zde.