Martin Hunčovský vycestuje s Máňou k Baltu, v cíli cesty se jí asi zbaví

27. červen 2022, aktualizováno

Středoškolský učitel z obce Kly na Mělnicku Martin Hunčovský vyrazil vloni k Jadranu. Bývalý reprezentant v ultramaratonu, na zádech s batohem, kterému dal jméno Mirek, tehdy uběhl 830 kilometrů. V 56 letech si tak splnil jeden ze svých snů. Na začátek letošních prázdnin připravil další sportovní akci. S koloběžkou Máňou se chystá k Baltu.

Za 7, možná jen za 6 dní, podle počasí, ujede něco málo přes 600 kilometrů. Od obecního úřadu v Klech na Mělnicku se na cestu vydá v pátek 1. července 2022 v 7 hodin ráno. Po přípitku se starostou a na prvních kilometrech v doprovodu fanoušků na kolech či koloběžkách, už to bude jen na něm. A na Máně. Cílem jejich cesty je letovisko Zinnowitz v Meklenbursku-Předním Pomořansku na severoněmeckém ostrově Usedom v Baltském moři.

Pojedou přes Dubou, Úštěk, Šluknov, Cottbus (Chotěbuz), pořád na sever, až do Zinnowitzu. Přespávat bude Martin pod širákem, budíček plánuje na 4,30. Okolo páté ranní vyrazí na cestu, v sedm se otevřou obchody, tam se nají a napije a pojede dál. Denně chce ujet okolo 80 kilometrů. Už má připravené protokoly a každých 10 nebo 20 kilometrů poprosí v obchodě, u čerpací stanice, v restauraci, v muzeu o razítko, aby cesta byla zdokumentovaná.

Trasa, po které Martin s Máňou pojedou:

Kly, Mělník, Chloumek, Vysoká, Střezivojice, Dubá, po státovce, doleva Pavlovice, Borek, Zahrádky, Sosnová, Česká Lípa, Manušice, Skalice u České Lípy, Nový Bor, Arnultovice, Polevsko, Kytlice, Krásné Pole, Horní Chřibská, Rybniště, Krásná Lípa, Krásný Buk, Zahrady, Staré Křečany, Nové Křečany, Šluknov, Růžany

Německo: Schirgiswaide-Kirschau, Grosspostwitz-Budestecy, Bautzen, Lohsa-Laz, Spreetau-Skrjewury Dol, Spremberg-Grodk, Cottbus, Lieberose, Friedland, Beesków, Briesen, Neuhandenberg, Wriezen, Bad Freienwalde, Oderberg, Angerhünde, Greiffenberg, Pasewalk, Ferdinandshof, Ducherow, Anklam, Wolgast, Zinnowitz

Kdybyste Martina někde potkali, vyfoťte se s ním a fotku nám pošlete (na jolana.novakova@rozhlas.cz), rádi ji zveřejníme na našem facebooku.

Mánina espézetka

Máňa se v cíli cesty stane koloběžkou s příběhem. Jízdenka do vlaku pro ni a pro Martina by ale stála několik tisíc korun, a tak ji Martin (s těžkým srdcem) v Zinnowitzu nechá. Prodá nebo věnuje na charitu. A zpátky domů se vydá stopem, z němčiny má státnici, domluví se bez problémů.

Jeho cesta je tip na levnou dovolenou (pro fyzicky zdatné) a návod, jak zůstat fit i před šedesátkou. Martin Hunčovský je inspirací pro obyvatele obce i pro studenty mělnické školy, na které učí, a kteří mu fandí.

Podle jakých poznávacích znaků Martina Hunčovského na cestě poznáte? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.