Aparát vzdoruje: Vymáhat po Babišovi dotace nebude tak snadné

V zákulisí vypukla tuhá bitva o miliardy, které by podle současné vládní koalice měl vracet koncern miliardáře-politika.

Je to už týden, co ministr zemědělství Zdeněk Nekula uvedl, že Agrofert Andreje Babiše by kvůli jeho střetu zájmů mohl vracet státu a EU dotace v celkové výši až 4,5 miliardy korun.


Foto: Shutterstock

Jen pár dní po tomto prohlášení se ukazuje, že to nebude tak snadné. Ze zjištění Neovlivní.cz vyplývá, že především úředníci Státního zemědělského a intervenčního fondu vzdorují. Právě tento fond má podle Nekuly Agrofert vyzvat k vrácení peněz, ve skutečnosti ale úředníci mají o postupu pochybnosti.

A využívají k tomu skulinu v zákoně, kterou administrativa Andreje Babiše během jeho vládnutí vytvořila.

Zjednodušeně řečeno: současné znění zákona o střetu zájmů nestojí na definici skutečného majitele (má prospěch z fungování holdingu), ale definici ovládající osoby (má koncový vliv na jeho chod). A Andrej Babiš je uvedený jako skutečný majitel holdingu Agrofert, tedy koncový příjemce a nikoliv osoba ovládající.

Úředníci tak argumentují, že Andrej Babiš od změny zákona před čtyřmi lety u českých dotací ve střetu zájmu není. (U unijních dotací je to jinak. Audit už dávno konstatoval, že Babiš je osoba ovládající i beneficient současně, a střet zájmů jednoznačně u něj potvrdil.)

“Nebude to tak jednoduché. Úředníci zejména SZIF se bojí do toho jít, na ruku šli Babišovi roky a doteď se to příliš nezměnilo. Bohužel mají k tomu v ruce paragrafy,” popsal zákulisní stav jeden ze spolupracovníků premiéra Petra Fialy.

¨Potíže ostatně očekává i sám Nekula. Minulý týden v Otázkách Václava Moravce na ČT připustil, že zcela jistě nastane obrovská právní bitva. “Můj soukromý odhad je, že po té obrovské právní bitvě bude objem (vrácených dotací pozn. Neo) někde uprostřed,” řekl Nekula.

Paradoxem je, že původně to byl právě dnešní ministr Nekula, kdo v roli státního úředníka donedávna stál naopak argumentačně na straně Agrofertu. Jeho postoj se změnil až po vstupu do vlády, jak upozornil senátor Lukáš Wagenknecht.

“Tak nakonec i pan ministr Nekula, holdingu nakloněny bývalý šéf PGRLF, změnil názor na dotace holdingu. Jsem za tu změnu rád, i když to trvalo roky,” komentoval Nekulův obrat senátor.

Sám Nekula přitom v minulosti využíval při poskytování dotací z českého rozpočtu pro Agrofert úzkou definici, která odkazovala pouze na rozpočtová pravidla. Jenže SZIG ve svém zákoně rovněž upravuje poskytování dotací. Fond tak Babišovi dotace dál poskytoval s tvrzením, že se na ně zákon o střetu zájmů nevztahuje.

Na začátku roku se skupina poslanců rozhodla v sněmovním tisku právní rozpory ve střetu zájmů a poskytování dotací odstranit. Tento krok ale zablokovalo hnutí ANO a schválil se pouze okleštění poslanecký návrh, který vyřešil ústavní rozsudek k zablokování přístupu do rejstříku majetkových přiznání. (Zde link na zablokovaný tisk ve sněmovně, který se projedná možná do roka nejdříve)

Současný stav se snažil v zákonech sjednotit i senátor Wagenknecht. ANi on neuspěl. “Kromě jiného jsem prosazovat, aby se střet zájmů vztahoval i na prezidenta. Kdyby toto prošlo, tak by se dalo aplikovat i na prezidenta, který bude volen v lednu. Pokud by náhodou Andrej Babiš vyhrál prezidentské volby, bude moci čerpat dotace atd. A bude to vina i senátorů ODS a dalších, že toto opatření nepodpořili,” řekl k tomu Wagenknecht.

Agrofert už roky jakýkoli střet zájmů svého majitele odmítá. A i tentokrát po Nekulově prohlášení setrval na svém stanovisku.

“Společnosti z koncernu Agrofert podnikají eticky a v souladu s právem České republiky a EU. Není pravda, že by koncern Agrofert měl cokoli vracet, žádné takové rozhodnutí nepadlo ani na úrovni EU, ani České republiky,” řekl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

To zmiňované rozhodnutí přitom podle zjištění Neovlivní.cz chystají právě nyní vládní právníci.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email