Zdenka Danková

27. 6. 2022

Zákaz používání neekologických kotlů na tuhá paliva při vytápění v domácnostech se posunul na rok 2024. Do tohoto termínu zbývá dosud ještě čtvrt milionu domácnostem kotel vyměnit. Posunutí termínu zákazu používání neekologických kotlů na tuhá paliva bylo podle prodejců otopné techniky jen odkladem nevyhnutelného problému. Aktuální prodeje doposud naznačují, že výměna se do 1. září 2024 dotkne jen části z nich.

To obnáší několik důvodů. Jedním je aktuální nedostupnost nových zařízení, druhým váhavý přístup uživatelů vyvolaný tím, že i přes vypsané dotační tituly na příspěvek na nový zdroj tepla nedosáhnou všichni.

A do toho ještě přišla válka. Uživatelé tak vnímají nejistotu u dodávek plynu – zároveň kvůli zdražování více zvažují své výdaje.

„Odložení termínu znamená pouze posunutí problému o 2 roky. V posledních letech se v Česku prodává mezi 15 až 20 tisíci moderních kotlů na tuhá paliva ročně. Potřebujeme jich ale vyměnit 250 tisíc. Pro nás jako dodavatele se toho z hlediska poptávek moc nezmění – akorát se rozloží do delšího časového úseku,“ řekl Švantner, produktový manažer společnosti Enbra.

Zároveň ale nesmí být opomenuta skutečnost, že vyměnit kotle v původním termínu bylo absolutně nereálné,“ dodává R. Švantner. V některých případech se na dodání čeká déle než rok, přičemž rychlost dodání zboží je v posledních měsících naprosto klíčová.

Zatímco ministerstvo životního prostředí zmiňuje, že se problém týká více než 150 tisíc domácností, podle Švantnera je jich okolo čtvrt milionu.

Stará kamna na tuhé palivo. (Lesensky.cz)

Dvouletý odklad zákazu zařízení – kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy zdůvodnila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková snahou o ulehčení domácnostem zatíženým inflací, růstem cen energií či úvahami o odklonu plynu.

V současnosti pak do situace promlouvá i zdražování, spotřebitelé se tak do koupě nového zdroje vytápění stále příliš nehrnou. Lidé více zvažují velké investice, dotace nepokryjí všechny domácnosti.

Mezitím se lidé mnohdy vracejí k elektrokotlům a krbovým kamnům.

„Stávající funkční plynový kondenzační kotel je pro daného zákazníka stále nejvhodnější způsob vytápění. Nahradit výkonný plynový kotel čímkoliv jiným je investice, která může a nemusí mít žádnou návratnost.“ poznamenává k tomu podle webu bydlet.cz Lukáš Ingr ze Stavebnin DEK.

Nejistota v dodávkách plynu

Do výměny kotlů na tuhá paliva právě vstupuje faktor nejistoty týkající se dodávek ruského plynu. Spotřebitelé, kteří původně uvažovali o kondenzačním kotli na plyn, váhají a uvažují o jiném zdroji tepla. Nárůst se projevuje v poptávce u tepelných čerpadel v kombinaci s fotovoltaikou a soláry, podotkl Švantner.

„Řešení topení elektrokotlem má svá úskalí: Je velmi levný v počáteční investici a lze jej snadno napojit do stávající otopné soustavy. Bohužel elektrokotel o výkonu 24kW vyžaduje elektrický jistič 50 A, a to v běžné domácnosti nenajdeme. Samotný provoz elektrokotle je pak násobně dražší než kotle plynového kondenzačního,“ říká odborník pro web bydlet.cz.

Preference většiny uživatelů z minulých let však zároveň ukazují na jejich konzervativní přístup. Při výměně starého kotle na tuhá paliva totiž sahali zpravidla ke stejnému, pouze ekologičtějšímu typu, případně volili právě zmíněný plynový kondenzační kotel.

„Nyní si lidé touto volbou nejsou jisti, zároveň ale počítáme s tím, že domácností, které by plánovaly přechod z kotle na tuhá paliva rovnou na tepelné čerpadlo, nebude ani v následujících měsících většina, i kvůli zmíněné finanční náročnosti,“ upozorňuje Švantner.

Více spotřebitelů projevuje snahu navrátit se ke krbovým kamnům, které znamenají jak nízkou počáteční investici, tak potom i levné topení. Toto zařízení však potřebuje komín, a ten není v každém domě.

Nicméně, lesníci již zaznamenali i krádeže dřeva z lesa, když si někteří jedinci nejsou ochotni zaplatit za surovinu, které je přitom v lesích kvůli kůrovcové kalamitě stále ještě přebytek.

Hospodáři s obavami vzhlížejí k budoucnosti. Jak poznamenal Saša Mitrofanov ve svém blogu, je pravděpodobné, že Putin počká na zimu – a tehdy nám vypne dodávky plynu. Což by se citelně dotklo mnoha obyvatel, protože většina dálkových vytápění funguje na tuto surovinu.

S použitím TZ Lesensky.cz

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."