Prezidentské volby v České republice začnou 13. ledna. Politolog zhodnotil, na kolik může volbu nástupce Miloše Zemana ovlivnit válka na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 27. 6. 2022

První kolo voleb prezidenta bude v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna příštího roku. Termín dnes oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil (66). Nástupce Miloše Zemana (77) tak bude znám nejpozději dva týdny poté. Případné druhé kolo voleb bude v pátek a v sobotu 27. a 28. ledna. Jaký dopad na volby může a bude mít válka na Ukrajině, popsal pro ŽivotvČesku.cz politolog Lubomír Kopeček (46).

Miloš Vystrčil chce, aby vyhlášení voleb vyšlo ve Sbírce zákonů nejpozději 1. července. Od té chvíle bude kampaň oficiální a všechny náklady na ni se budou započítávat do zákonem stanoveného finančního limitu. Právě v této souvislosti se rozhodl vyhlásit volby už nyní, aby všichni zájemci o úřad hlavy státu měli stejnou startovací čáru.

Předseda Senátu ještě před třemi týdny zvažoval, že by volby vyhlásil až v srpnu. Chce ale, aby volební podmínky byly férové pro všechny adepty na úřad hlavy státu. Podotkl, že někteří zájemci už kandidaturu ohlásili, zatímco někteří jiní politici provozují aktivity, které minimálně nesou znaky kampaně.

Z červnového průzkumu agentury STEM/MARK vyplývá, že přestože bývalý předseda vlády Andrej Babiš (67) má nejvíc skalních voličů, ve druhém kole by byl poražen generálem ve výslužbě Petrem Pavlem (60). Další v žebříčku jsou u voličů Pavel Fischer, Danuše Nerudová a Miroslava Němcová.

Prezidentské volby kromě kampaní nepochybně ovlivní také válka na Ukrajině a to, jak se k situaci prozatímní kandidáti staví a stavět budou. Právě Petr Pavel se na sociálních sítích k válečnému konfliktu na území Ukrajiny vyjadřuje pravidelně a z jeho příspěvků jasně vyplývá, že ruskou agresi tvrdě odsuzuje.

"V rámci těch posledních měsíců na ukrajinské krizi vydělal, protože díky jeho profesi a kompetenci byl mediálně mimořádně viditelný. V kampani, kterou fakticky vede, mu to samozřejmě pomohlo," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Lubomír Kopeček, který působí na Katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Volbu prezidenta vyhlašuje předseda Senátu tak, aby se případné druhé kolo volby prezidenta konalo nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícího prezidenta. To skončí Zemanovi 8. března. Současný prezident už znovu kandidovat nemůže. Do voleb se ale také může mnoho věcí změnit.

"Jiná věc je, jak moc to bude podstatné v těch posledních měsících a týdnech před samotnými volbami. Ukrajina bude jen jedna z věcí, které se v té době budou debatovat, a samozřejmě bude důležité, jestli ten konflikt do té doby neskončí. Je také zjevné, že prezidentská kampaň, tedy hlavně v té závěrečné fázi, bude velmi pravděpodobně více o jiných tématech než teď v té první polovině letošního roku," dodal Lubomír Kopeček pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.