Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Modřiny v obličeji, opuchlé oko, plačící a vyděšené děti: Policie měla brutálně zbít třicetisedmiletého Roma

27. června 2022
Čtení na 2 minuty

Modřiny v obličeji, opuchlé oko, vyděšené a plačící děti. Takové video se šíří po sociálních sítích mezi Romy v Rumunsku. Třicetisedmiletý Rom z Piatra Neamt severně od Bukurešti tam měl být zbitý policisty. Důvodem mělo být to, že se odmítl legitimovat, když byl zastaven taxík, ve kterém jel jako pasažér. Informaci z rumunského listu Libertatea zveřejnilo Evropské centrum pro práva Romů (ERRC).

VIDEO

Video, které na sociální síti sdílel i romský aktivista Ciprian Necula, ukazuje muže odcházejícího z policejní stanice nejistým krokem se zkrvavenou košilí s modřinami na obličeji a opuchlým okem, na kterého před stanicí čekaly vyděšené a plačící děti. Muž později zavolal na číslo záchranky 112 a oznámil, že na něj zaútočili policisté. Na dalším videu jej pak odváží záchranka.

Muž podle policie měl v sobotu 18. června kolem 20:30 při jízdě v taxíku urážet policisty. Policie taxík zastavila a když se pasažér údajně odmítl legitimovat, “byl imobilizován a odveden na ústředí policie Piatra Neamt k ověření jeho totožnosti a byla učiněna nezbytná zákonná opatření.”

Podle policie dostal muž pokutu 2 tisíce lei (10 tisíc korun). Podle listu Libertatea policie zahájila vnitřní šetření celého případu.

V Rumunsku to není první případ policejního násilí na Romech. O podobných případech hovoří zpráva ERRC nebo i zvláštní zpravodaj OSN Philip Alston, podle kterého existuje celá řada věrohodných tvrzení o policejním násilí a nefungující a neefektivní systém stížností na jednání policistů.

“Existence policejního násilí není neobvyklá, a je to všeobecný problém. Co je však zvláštní na situaci v Rumunsku je, že pravidla, která se tam v současnosti uplatňují, lze považovat za systém šikany,” uvedl Alston s tím, že nejde o ojedinělým fenoménem, ale o normu.

Na skutečnost, že Romové byli často orgány činnými v trestním řízení vystaveni nepřiměřenému násilí upozorňuje ve své zprávě o Rumunsku za rok 2019 i Evropská komise proti rasismu a intoleranci (ECRI). Ta zdůrazňuje, že „od roku 2015 Evropský soud pro lidská práva (ESLP) vydal přes 20 rozsudků odsuzujících Rumunsko za policejní násilí a neschopnost úřadů efektivně vyšetřit nelidské a degradující přístupy policie k Romům, včetně rasově motivovaného špatného zacházení.”

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon