Úsporný tarif má motivovat ke snížení spotřeby energií. Jaké jsou možnosti?

V minulém týdnu byl po měsících příprav konečně schválen tzv. válečný balíček, který má pomoci zvládnout dopady energetické krize. Jeho součástí je i úsporný tarif. Co o něm víme a komu pomůže nejvíce?

Úsporný tarif je základním pilířem válečného balíčku, z celkových 66 miliard je v jeho rámci na podporu rodin vyhrazeno 27 miliard korun. Ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela ovšem uvedl, že tuto částku lze nadále upravovat na základě budoucího vývoje.

Výhodou tarifu je to, že o něj není potřeba nijak žádat a domácnosti ho využijí automaticky. Uplatňovat jej budou dodavatelé energií rovnou ve fakturách, rozdíl jim poté dorovná stát prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Tarif se ovšem nevztahuje na pomoc odběratelským místům s „víkendovou sazbou“, jakými jsou chaty či chalupy. Nevztahuje se také na domácnosti, které jsou napojeny na centrální vytápění. „Domovy odebírající teplo z tepláren dostanou příspěvek jen na tu část energií, na jejichž dodávku mají uzavřenou smlouvu se soukromým dodavatelem. Zpravidla je to tedy svícení nebo vaření. I ti tedy mohou tarif využít, úspora ovšem bude menší,“ upřesňuje Jakub Tobiáš z LAMA energy.

Vláda zároveň několikrát opakovala, že úsporný tarif nejvíce pomůže těm, kteří se budou snažit spotřebu energií snížit. Dodavatelé nižší cenu za energie budou aplikovat pouze na část spotřeby, zbytek bude účtován dle standardních ceníků. Počítá se proto, že se odběratelé budou snažit vejít do limitu levnější energie. Zatím se předpokládá, že domácnosti získají slevu na 15-20 % celkové spotřeby elektřiny a plynu. Průměrnou spotřebu bude pravděpodobně definovat distributor. Na elektřině mohou domácnosti ušetřit až 2359 korun ročně, na plynu je to poté 1089 korun ročně. Výpočty ovšem vychází z aktuálních předpokladů. „Úplné podrobnosti ještě nevíme. Provozní detaily bychom ale měli znát nejdéle v půlce letních prázdnin, abychom stihli veškeré změny implementovat a abychom uměli zákazníkům vše s předstihem vysvětlit,“ dodává Jakub Tobiáš.

Ten také upozorňuje na to, že již teď mohou domácnosti podniknout určité kroky k tomu, aby v následujících měsících a v průběhu topné sezony svou spotřebu energie snížily. Účinných opatření je několik, některé vyžadují vyšší počáteční investici a některé jsou jen o vybudování nových návyků. „Nabízí se podniknout kroky, jako je výměna kotle, dodatečné zateplení nebo instalace termohlavic na radiátory, díky kterým je možné regulovat teplotu v každé místnosti. Účinně se může projevit ale i snížení teploty v domácnosti. Každý stupeň dolů přináší zhruba 5 % úsporu. Vhodné je také upravit rozmístění nábytku tak, aby například postel nebo komoda nezakrývala radiátor, a tepelné ztráty lze minimalizovat i správným větráním. V zimě je vhodnější větrat krátce a intenzivně. Tak se vymění vzduch, ale místnost nevymrzne,“ vysvětluje Jakub Tobiáš z LAMA energy.

Co se elektřiny týče, účinná je výměna starých spotřebičů za ty s nízkou energetickou náročností, pořízení úsporných žárovek nebo využívání nočního proudu. Samozřejmostí je i používání pračky či myčky až ve chvíli, kdy jsou plné. Jednotlivé kroky dosáhnou možná minimální úspory, jejich kombinace však dovede poměrně výrazně snížit spotřebu energií.

Klíčová slova ČR-energie

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Energetika, suroviny

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.