Hlavní obsah

Poprvé na letní tábor: Plaché děti je lepší připravit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečné dny na letních táborech obvykle patří k jedněm z nejkrásnějších zážitků z dětství. I přesto, že na ten svůj úplně první se většina malých táborníků nejen těší, ale zároveň se i bojí. A někdy i hodně, protože první delší odloučení od rodičů bývá pro děti těžké. Svůj strach by ale měly překonat, vyplatí se to!

Foto: Profimedia.cz

Většina malých táborníků se těší na nová dobrodružství, ale zároveň se i bojí.

Článek

Úzkost z odjezdu do neznáma ještě prohlubují specifika naší moderní doby. Zejména městské děti v předškolním věku či prvňáci a druháci už dávno nejsou zvyklí pohybovat se venku ve společnosti party kamarádů různých věkových kategorií, kde starší dohlédnou na ty mladší. Ven chodí jen v doprovodu rodičů či prarodičů, se kterými jsou prakticky neustále.

Kroužky či školka přirozené venkovní aktivity (včetně zvládání přiměřeného rizika) nemohou nahradit. O to víc je třeba pomoci dítěti jeho obavy z odloučení zvládnout, protože právě na letním táboře může získat řadu dovedností a schopností – včetně samostatnosti, která je adekvátní jeho věku.

Jde o trénink pro život

„Mluvil jsem se třemi stovkami ředitelů škol o tom, jak nejlépe učinit děti odolnější vůči stresu. Zjistili jsme, že pobyt na letních táborech je perfektní způsob, jak jim pomoci k optimálnímu rozvoji,“ říká rodinný terapeut Michael Ungar.

„Najednou před sebou mají jednoduché výzvy, jako je rozdělávání ohně či výšlapy v přírodě. Nebo se učí, jak správně vázat uzly na laně,“ vyjmenovává některé z mnoha praktických a pohybových dovedností, které si děti na táborech trénují.

Tábory pro děti letos zdražují, zájem však neopadá

Věda a školy

Překonávají i určité nepohodlí, malé překážky, což je skvěle zocelí.

Ale čekají je i složitější úkoly – jak vyjít se skupinou stejně starých a starších dětí, naučit se, jak si říci o pomoc, a zároveň myslet i na kamarády. A hlavně brát na sebe únosnou míru rizika, i když jim, možná poprvé v životě, nestojí rodič za zády. Děti si pod dohledem kompetentních lidí osahají samostatnost, na kterou stačí.

„Pokud si tam vaše dítě vybuduje vřelé vztahy a podaří se mu zvýšit si sebevědomí, přijede domů odolnější,“ říká profesionální kempová poradkyně Susan Malemazinová.

„Také si zvýší pocit vlastní hodnoty.“ Pro rodiče, kteří by snad ještě pochybovali, má Michael Ungar jednoduchý příměr: „Zamyslete se nad tím, jak užitečné jsou vaše vlastní vztahy s dospělými, kterým můžete věřit. Být schopen si vyjednat, co potřebujete, se hodí.“

Přesně to tábor dětem poskytne. Jeho tři hlavní výhody terapeut shrnuje takto:

  • Zřejmě to nejlepší, co kemp nabízí, je pocit, že děti někam patří. Všechno to společné skandování, písně a společně plněné úkoly děti prostě sjednotí.
  • Na táborech děti získají trochu kontroly samy nad sebou. Zjistí, že ve skupině mohou fungovat i bez maminky.
  • Je to skvělá příležitost k fyzickému rozvoji. Už proto, že děti, jež jsou tu poprvé, musí starší kamarády tak trochu dohánět. Navíc jsou na čerstvém vzduchu a balanc mezi strukturovanými aktivitami, ale také časem, kdy se děti můžou tzv. volně vyběhat, je k nezaplacení.

Elastické pouto

Podmínkou pro to, aby dítě získalo všechny tyto zkušenosti a dovednosti, je ale odloučení. Jde vlastně o dobře načasované a žádoucí prodloužení tzv. elastického pouta, jež existuje mezi ním a matkou. Dítě má přirozenou potřebu zkoumat svět.

„Pokud potřebuje, k matce se vrací, aby se ujistilo, že tu pro něho je, a následně opět prozkoumává okolí,“ vysvětluje psychoterapeutka Kristina Sarisová s tím, že se toto pouto objeví už ve chvíli, kdy dítě začíná chodit.

„Následně začíná zjišťovat, že jeho oddělenost od matky je značná, a pociťuje obavy. Tím dochází k tomu, že začne na matce opět více lpět, protože se okolního světa obává.“

Přáli by si jet na letní tábor, maminka samoživitelka na něj nezvládne našetřit

Děti

Zhruba ve dvou letech by ale podle psycholožky mělo chápat, že matka existuje, i když ji její dítě nevidí. A jak roste, čas, který tráví bez ní, samo přirozeně prodlužuje.

Každé dítě je ale samozřejmě individualita a rozvíjí se ve specifickém prostředí. Proto je těžké určit obecně platnou dobu, kdy už má na to, aby jelo samo na tábor.

Sport dětem pomáhá lépe se vyrovnávat s životními vrcholy a pády

Děti

Své premiéry si tu obvykle odbývají zejména prvňáci či druháci, které přiměřeně zocelila jak školka, tak první školní zkušenosti.

Ovšem není výjimkou, že je zvládnou i pětileté děti. Pro ty se ale často pořádají tábory trochu jiného typu a v rodinnějším prostředí.

Jak zmírnit obavy?

První letní tábor je tedy jedním z důležitých milníků v životě dítěte. Dá se ale zvládnout jeho strach z odloučení, který může být značný?

Psycholog a specialista na úzkosti Andrew Rosen rodičům radí, jak dítěti pomoci:

  • Nepopírejte a neshazujte jeho obavy. Vysvětlete svému potomkovi, že je naprosto přirozené cítit se nervózní, speciálně pokud jede pryč poprvé.
  • Nalaďte se optimisticky. Buďte si před ním jistí tím, že si pobyt v přírodě a bez rodiny užije. Vyprávějte mu své příjemné nebo dobrodružné zážitky z tábora, zapojte do toho i širší rodinu.
  • Připomeňte mu jeho úspěchy. Povídejte si o tom, jak se mu podařilo překonat jiné obavy z velkých věcí (třeba z přespání u kamarádů atd.).
  • Připravte se. Zjistěte, jak táboroví vedoucí jednají s dětmi, kterým se silně stýská po domově, zmírní to vaše vlastní obavy a dítě bude vědět, jak se zachovat, kam se obrátit. Také informace o tom, co zábavného a zajímavého je v táboře a jeho okolí k dispozici, jsou k nezaplacení – můžete v dítěti vzbudit zájem, bude mít konkrétní věci, na které se lze těšit.
  • Vybavte ho pohledy či obálkami, známkami a dopisním papírem (podle toho, jak je zdatné ve psaní). Pokud mu bude smutno, kdykoli vám může poslat pohled či dopis, něco nakreslit apod. Bude to takové vaše pouto na dálku. A ujistěte ho, že vy sami mu budete psát denně nebo obden – a splňte to.
  • Před odjezdem si ho hodně všímejte.
  • Rozlučte se krátce a v klidu.

„Ať už jde o klasický tábor, nebo luxusní rezidenční ubytování na horách, letní tábor dětem může dát kombinaci lehce senzačních zážitků, které je dobře připraví na život,“ uzavírá Andrew Rosen.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám