Jak Götze zapadne ve Frankfurtu? Nejvíc může pomoci mimo hřiště

27.06.2022, 14:22
Názory a komentáře
Mario Götze (© AFP)
Mario Götze (30) se po dvouletém nizozemském dobrodružství s PSV Eindhoven vrací do Německa. Autor vítězného gólu z finále mistrovství světa 2014 podepsal s Eintrachtem Frankfurt, úřadujícím šampionem Evropské ligy. Na první pohled se to zdá jako chytrý tah - koupě hráče prověřeného velkými bundesligovými týmy za pouhé 4 miliony eur vypadá jako skvělý obchod.

Ve Frankfurtu si to evidentně myslí. Sportovní ředitel Markus Krösche přestup vysvětlil na oficiálních stránkách klubu. "O jeho fotbalových kvalitách nemusíme vůbec mluvit. Takový hráč nám chyběl. Jeho technické schopnosti nám ohromně pomůžou, především když budeme v držení míče proti zatažené obraně. Mario může zahrát na prakticky jakékoliv ofenzivní pozici, což nám dává dost taktické variability,” řekl.

Pojďme si tohle prohlášení rozebrat. Jak Krösche zmínil, Götzeho fotbalové kvality jsou dlouhodobě známé. Na začátku kariéry byl úspěšný v Dortmundu, pak se přesunul do Bayernu, kde vyhrál tři tituly. Jeho hvězda lehce pohasla při druhém působení v Dortmundu, ale v PSV Eindhoven se zase vyšvihl. V 31 zápasech dal pět branek a na dalších sedm nahrál. Odehrál také největší počet minut za sezonu od ročníku 2014/15, kdy oblékal dres Bayernu. Zdá se, že se Götze vrací do formy po sérii zranění a pár letech v zapomnění a Frankfurt toho chce využít.

Další Kröscheho věty směřují k hernímu stylu Frankfurtu. Eintracht v uplynulé sezoně hrál v systému 3-4-3, ve kterém byli nejnebezpečnější halvbeci. Nejlepším příkladem byl Filip Kostič, který z této pozice dal dva góly proti Barceloně na Camp Nou a pomohl ji vyřadit z Evropské ligy. Dá se očekávat, že Götze v této formaci bude nastupovat jako jeden ze dvou středních záložníků. Pravděpodobně v ofenzivní roli, ale umí zahrát i v hloubi pole.

Jediným problémem, který Götze může mít, je tempro hry. Je zvyklý na pomalejší přístup, na obrany, které jsou zatažené a nenapadají ho. Bude zajímavé, jestli se mu podaří adaptovat na rychlejší tempo - to může být pro kreativního třicátníka celkem výzva.

Frankfurt navíc má na jeho pozici dva hráče, kteří měli v minulé sezoně téměř jisté místo - Jesper Lindström, bundesligový nováček sezony, a Daichi Kamada, stálice posledních dvou sezon. Jejich spolupráce vytáhla Frankfurt zpět do Ligy mistrů a o oba je velký zájem. Pro Götzeho bude těžké takové partnerství rozbít a dostat se místo jednoho z nich do sestavy. Dá se očekávat, že minimálně na začátku sezony bude spíš žolíkem naskakujícím z lavičky.

Zajímavostí je délka jeho kontraktu. Obě strany se dohodly na tříleté smlouvě, Götze by tedy měl v Deutsche Bank Parku zůstat do léta 2025. V tu dobu mu bude 33 let. To může být pro Frankfurt problém, zvlášť když vezmeme v potaz, kolika zraněními za kariéru prošel. I tohle riziko ale zvážili a přesto se rozhodli přivést hráče, který bude zajímavým doplněním kádru a zároveň přináší zkušenost do kabiny. 

Je ironií, že z Götzeho příchodu může nejvíc profitovat muž, kterého se zkušený Němec pokusí nahradit - Lindström. 22letý Dán má za sebou jedinou sezonu v TOP 5 lize a pořád se má co učit. Bezpochyby má velký potenciál a v Německu už se o něm ví, ale s pomocí zkušeného hráče jako Götze by mohl ještě vyrůst. Pokud to vyjde, Frankfurt se může v budoucnu těšit na hezký výdělek, pokud o Lindströma budou mít zájem kluby z Premier League.

Suma sumárum, Götze je přestup, který může mít mimo hřiště větší dopad než na něm. Jeho zkušenosti a znalosti budou pro tým neocenitelné, bude hrát podobnou roli jako James Milner v Liverpoolu či Mats Hummels v Dortmundu. Ale jestli zároveň bude pokračovat ve výkonech, které předváděl v PSV, Frankfurtu bude celá Bundesliga závidět.

Autor: Livesport.cz / Josh Donaldson

Komentáře (15)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

super

Reagovat
Mönchengladbach

Chce to skupinu LM Franfurt, Tottenham, Salzburg, Plzeň.

Reagovat
hematop

To vypadá jak skupina Evropské konferenční ligy VOL 3

Reagovat
standa91

Ne asi Imotep..

Reagovat
Benfica

Reagovat
Manik...

Reagovat
Salfovic

Plzeň postup

Reagovat
Seydou Doumbia

jasný favorit

Reagovat
JackDaniels.

Ideálny klub preňho. Lepsi budesligovy, dobre namazany s históriou, ale aj svetlou budúcnosťou. Od Frankfurtu výborný krok. Neviem vi este potrebujú doplnit, ale takyto bývalý top hrac je casto tym pomyselným ideálnym dielikom do skladačky v kluboch, ktore sa pravidelne umiestňujú v hornej polovici. Nebol by som prekvapený keby hrali o LM.

Reagovat
standa91

Plzeň???? a Frankfurt ten bude hrát jen Evropu.. Možná jindy...

Reagovat
Mönchengladbach

Frankfurt je nasazen v prvním koši pro losování základních skupin LM spolu s mistry sedmi nejsilnějších lig.

Reagovat
johnik

Pán je znalec

Reagovat
smazaný uživatel

Takové zvláštní, když by měl být fotbalista nejvíc užitečný mimo hřiště,

Reagovat
oli9

Dpc ten Schick nedělá nic jiného než že paří Psko ne

Reagovat
drevak2

Jj ten to musí sypat mravně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele