InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • To je andělení!

    neděle 5.5 14:30 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Pohádková neděle pro děti.

  • Výlet k pramenům řeky Volyňky

    neděle 5.5 7:20 - Volyně – sraz na vlakovém nádraží

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obyvatelé Tábora diskutují o torzu psa u Divadla Oskara Nedbala

Sochy před Divadlem Oskara Nedbala budí emoce. , Autor: Ivo Bukač

Sochy před Divadlem Oskara Nedbala budí emoce.     Autor: Ivo Bukač

TÁBOR - V rámci 15. ročníku sochařského festivalu Umění ve městě přibyly před táborské Divadlo Oskara Nedbala sochy, znázorňující torzo psa. Jak říká jejich autor, absolvent Akademie výtvarných umění v Praze Adam Velíšek, zhruba tři sta kilogramů vážící, metr dlouhá a necelých půl metru vysoká torza mají v lidech vzbuzovat emoce. A právě tento účel sochy splňují beze zbytku. Zatímco někteří obyvatelé Tábora je vnímají jako umění, další je kritizují.

Jak uvádí na svých webových stránkách Divadlo Oskara Nedbala, před jehož vchodem teď mohou lidé vidět sochy Adama Velíška s názvem Torzo psa, cílem práce autora jsou emoce a zážitek, který chce u diváka vyvolat. Nejčastěji zpracovává témata, která  jsou mu blízká. Jedním z nich a současně i velkou inspirací v celé tvorbě je pak právě pes. 

„Prvním důvodem, proč jsem se rozhodl pro torzo psa je, že jsem si chtěl vyzkoušet renesanční disciplínu, základní tvar, jednodušší, psa. Není v tom nic morbidního. Když někde stojí lidské torzo, nikdo se nediví. Je to zažitá věc už od renesance. Druhá věc je, že mám 68 stejných modelů v keramické podobě a skládal jsem z nich armádu. Potřeboval jsem, aby to bylo vyloženě neosobní, anonymní, torzo tvořilo masu, dav, bez portrétních znaků," vysvětluje dvaatřicetiletý umělec, který armádu vystavuje jako formaci. Její malá část je teď k vidění v Klatovech a na podzim bude vystavená v hradním příkopu na Špilberku v Brně.

Že budou torza budit emoce autor očekával. „Kdykoliv vytvoříte něco figurativního, lidé se zpravidla diví. V tomto případě se pozastavují nad tím, proč právě torzo psa... Osobně jsem s výsledkem spokojený. Kdyby tomu tak nebylo, nevystavoval bych je," usmívá se Adam Velíšek.

A kladně k sochám přistupuje i divadlo.„Projevili jsme zájem o spolupráci s festivalem Umění ve městě. Podporujeme jakoukoliv formu umění a chceme jí dát prostor. Jsem velmi ráda, že jsme spolupráci navázali a to s ohledem na prostor, který před divadlem vznikl. Je primárně určený k setkávání našich diváků, současně právě k tomu, aby zde vznikaly takovéto dočasné prezentace. S Adamem Velíškem jsem se osobně setkala, znám i jeho další práce a jsem jeho fanynkou," říká ředitelka Divadla Oskara Nedbala Linda Rybáková.

Mezi obyvateli Tábora se na Facebooku rozproudila na téma torza velká diskuze. „Už teď se bojím, co řeknu dětem, až tam půjdeme se školkou na představení," píše například jedna z diskutujících. „Netuším, co byl záměr, ale psi bez hlavy mě iritují... Hodilo by se to před jatka... asi?" ptá se další žena ve svém komentáři. Někteří lidé byli shovívavější. „Pokud by všichni umělci dělali to stejné, tak by dost možná umění nebylo uměním. Tím se nepřikláním ani na jednu stranu," říká třeba další z komentujících.

Sochy budou před divadlem umístěny do konce září. Letošní ročník festivalu Umění ve městě má téma fauna a flóra. Umělci při něm vystavují svá díla v šumavské krajině a osmi jihočeských městech. 

 

 

Diskuse k článku - 18 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • okolochodící 

    Reagovat

     

    Místo před divadlem se nám nějak zprasilo. Stávající řešení, lavičky u aut, to určitě není to ořechové. A ta nynější hrůza bez hlav, škoda slov.

    Vloženo 28.6.2022 14:16:02

  • ... 

    Reagovat

     

    Je celkem pochopitelné, že se místní absolventi výtvarné akademie života se zaměřením na sádrové trpaslíky a placatou zeměplochu s tímhle nemohou smířit. Dá se očekávat, že to nějaký estét přes noc roztluče kladivem.

    Vloženo 28.6.2022 11:36:38

    • .... 

      Reagovat

       

      už aby to bylo

      Vloženo 1.7.2022 08:18:16

  • Anonym 

    Reagovat

     

    Každý máme jiný vkus, ale mě se tohle opravdu nelíbí. Nemám k instalaci více informací, ani je nehledám. Jestli toto město platilo, tak jsou to vyhozené peníze. Vůbec celá úprava před divadlem je nepovedená a zbytečná.

    Vloženo 28.6.2022 10:09:35

  • Xxyz 

    Reagovat

     

    BOŽE MŮJ, ZA CO ME TRESTAS, ŽE MUSÍM ŽÍT V TYHLE NECHUTNÝ DOBĚ OBKLOPEN MAGORY A PSYCHOPATY.

    Vloženo 27.6.2022 22:51:29

    • Bože 

      Reagovat

       

      Nemusíš.

      Vloženo 28.6.2022 11:38:03

  • Taboracka 

    Reagovat

     

    V podzimních volbách rozhodneme, zda chceme v Táboře další paskvily. A že se jich v Táboře zhruba za poslední desetiletí nakupilo požehnaně!

    Vloženo 27.6.2022 19:56:09

    • veru 

      Reagovat

       

      V článku chybí stěžejní informace, že jde o akci iniciovanou Jihočeským krajem, která potrvá od června do září, tudíž s ní město nemá nic společného.

      Vloženo 28.6.2022 08:26:51

      • Taboracka 

        Reagovat

         

        Město " nemá nic společného" s tím, co se na jeho území provádí? Tak to tam pak nemusí sedět tolik nadstandardně placených zastupitelů!

        Vloženo 28.6.2022 12:34:47

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace