Pískovna Velká Černoc krmí „hladovou“ karlovarskou dálnici nedostatkovým hrubým kamenivem
Technika - pásový dopravník. Foto zdroj: České štěrkopísky
Louny

Lounsko, Karlovarsko - Současné zvýšené tempo budování dálniční sítě se projevuje i na intenzivnější těžbě stavebních materiálů. Pískovna Velká Černoc na Lounsku v posledních letech kvůli výstavbě nových úseků dálnice D6 zvyšuje produkci písku a přírodního kameniva, klíčových surovin do betonu.

Takzvaná „karlovarská“ se jen za poslední 4 roky rozšířila o více než 15 km a dalších více než 20 km by mělo přijít na řadu letos. Velká Černoc je přitom pro dálnici přirozeným dodavatelem díky své poloze – od jejího nejbližšího bodu leží pouhých 10 km a v dobré zásobovací vzdálenosti má i betonárny na Žatecku a Rakovnicku. Protože v oblasti není k dispozici alternativní zdroj zejména hrubého kameniva, pískovna musela na kýžený rozvoj infrastruktury zareagovat navýšením těžby asi o 20 %.

V roce 2020 silničáři dokončili 10 kilometrů mezi Novým Strašecím a Krušovicemi, vloni pětikilometrový obchvat Lubence a v tomto roce pracují na 6,5 kilometru dlouhé přeložce u Krupé. Ještě letos by měli navíc začít stavět dva nové úseky v blízkosti Hořesedel a Hořoviček, dohromady dalších 14,5 km. Celkově jde o téměř 36 km nové dálnice, zahrnujících desítky mostů a dalších betonových objektů vyžadujících značné množství kameniva.

„V tomto období máme kvůli dálnici D6 nadprůměrnou produkci, s výjimkou o něco slabšího loňského roku, kdy se stavěl jenom jeden úsek. Letos však naopak očekáváme rekordní expedici blížící se povolenému limitu, protože stavět by se měly úseky tři, a do následujícího roku nám padne navíc ještě dlouhý dvanáctikilometrový úsek mezi Petrohradem a Lubencem. Obecně lze konstatovat, že průměrně nám za poslední roky výstavba dálnice D6 navyšuje produkci zhruba o 20 %,“ prozrazuje Martin Šindelář, vedoucí pískovny Velká Černoc ze společnosti České štěrkopísky. „V tomto ohledu se nám zúročuje nedávná investice do modernizace technologického parku. Díky novým třídičkám a nakladačům pracujeme efektivněji a dokážeme flexibilně reagovat na zvýšení poptávky. Naštěstí ložisko Velká Černoc disponuje i dostatečnými zásobami nedostatkových hrubých frakcí vhodných do betonu,“ dodává.

Pískovna Velká Černoc prochází průběžnou rekultivací – vytěžený prostor těžaři ihned vracejí zpět přírodě. Vloni osadili 15 tisíc sazenic borovice na ploše jednoho hektaru a letos se ukázalo, že výsadba byla úspěšná. Zimu přežilo 98 % všech sazenic! V rámci rekultivace vznikly i retenční nádrže a umělý potůček pro zavlažování rostlin a napojení zvěře. Důvod tohoto opatření tkví v lokálním reliéfu – těžba probíhá na kopci, kde hrozí v případě sucha nedostatek vody.

Díky retenční nádrži a zachovalým vysokým břehům si pískovnu již před lety vyhlédly břehule říční. Letos zde zahnízdily a vytvořily charakteristické nory v břehových stěnách již na začátku května. Nejmenší česká vlaštovka po regulaci řek téměř vymizela z přírodního prostředí. V posledních letech však zažívá pozoruhodnou renesanci právě díky pískovnám, v nichž nalézá vhodné útočiště s dostatkem vláhy i dostatečně vysokými a měkkými břehy.

Štěrkopísek z pískoven patří vedle stavebního kamene z kamenolomů mezi základní stavební surovina. Česká geologická služba přitom již několik let varuje před hrozícím nedostatkem těchto materiálů. Z předběžných prognóz vyplývá, do deseti let skončí 60 % aktivních ložisek. Spotřeba štěrkopísků a stavebního kamene v poslední dekádě každoročně roste a s ohledem na objem plánovaných velkých investic do dopravní infrastruktury bude tento trend i nadále pokračovat. Pro představu: Uvádí se, že kilometr nové dálnice spolyká až 50 tisíc tun kameniva.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru