„Volil jsem ho, ale on lže.“ Novinář řekl o Bidenovi pravdu

27.06.2022 19:35 | On-line

Americký publicista a expert v oblasti PR Michael Shellenberger zkritizoval administrativu prezidenta USA Joea Bidena. Upozornil, že Bidena volil, ale cítí morální povinnost upozornit veřejnost na to, když Biden se svou administrativou lidem lže. Ve stejné době vychází průzkum agentury Ipsos, který ukazuje, že v Bidena má důvěru jen 36 procent Američanů. Už je na tom skoro stejně špatně jako jeho předchůdce Donald Trump.

„Volil jsem ho, ale on lže.“ Novinář řekl o Bidenovi pravdu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Spisovatel a aktivista Michael Shellenberger, který se věnuje mimo jiné oblasti energetiky a klimatickým změnám, se pustil do administrativy Joea Bidena.

Na videu uveřejněném na serveru YouTube zkritizoval hlavní poradkyni prezidenta pro otázky životního prostředí Reginu McCarthyovou. Speciálně za její slova, kde se stavěla proti kritikům získávání energie z větrných elektráren.

„Volil jsem Joea Bidena, ale jako publicista cítím povinnost upozorňovat na to, když politici lžou. Nyní jsem přistihl Bidena a jeho administrativu ve třech velkých lžích. Tyto lži učinili krátce poté, co vyzvali velké technologické společnosti, aby cenzurovaly kritiky obnovitelných zdrojů. To je znepokojivý obrat, zvláště v době nejhorší globální energetické krize za posledních 50 let,“ poznamenal Shellenberg na Youtube.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí
Upozornil, že investoři vložili do větrných turbín a dalších obnovitelných zdrojů na 53 miliard dolarů v posledních dekádách, „ale během chladného počasí v únoru loňského roku nebyla tato větrná energie k dispozici“.

Shellenberger prohlásil, že ve výpadku energií, které postihl stát Texas, málo vanoucí vítr roli hrál a toto podle Shellenbergera nelze popřít. Poradkyně McCarthy se to ale podle publicisty snažila zastřít a označovala podobné informace za nepřesné a volala po tom, aby technologičtí giganti zakročili, protože podle ní dodávky energie neomezilo to, že nefoukal vítr, nýbrž mráz.

„A moje otázka je, pokud Bidenova administrativa nevystupuje zcela čestně v otázkách spojených s energií získávanou z větru, kde ještě nepostupuje takto zcela čestně?“ zeptal se Shellenberg.

Upozornil také na to, že Biden na jedné straně vyzývá ropné společnosti, aby se pokusily snížit cenu za ropu, kterou těží, ale ropné rafinérie v Americe podle Shellenbergera jedou na 94 procent, takže už nemají moc prostoru ke zvýšení produkce pohonných hmot, což by ještě mohlo vést k poklesu jejich ceny. Naproti tomu v Číně podle publicisty rafinérie pracují jen na 64 procent své kapacity.

Publicista v této souvislosti upozornil, že Biden v minulosti sliboval, že nedovolí zvyšování těžby na Aljašce. Možnost těžit na Aljašce velké množství ropy by ale také snížila její cenu pro Američany.

To je další velký problém, který podle Shellenbergera má Biden a jeho administrativa na triku.

Důvěra v Bidena klesá. Už je na tom skoro stejně jako Trump.

Agentura Reuters ve stejné době, kdy Shellenbeger přišel s tvrzením, že administrativa Joea Bidena Američanům lže, upozornila na průzkum agentury Ipsos, podle které 58 procent Američanů stávajícímu prezidentovi nedůvěřuje. Prezident setrvává na těchto nízkých hodnotách důvěry již čtvrtý týden. Důvěru v prezidenta vyjádřilo jen 36 procent lidí.

Američané mají za to, že se Biden dostatečně nevěnuje jejich ekonomickým problémům. Podle 34 procent Američanů jsou přitom ekonomické otázky ty aktuálně nejpalčivější. Na Američany dopadá inflace způsobená mimo jiné i ruskou válkou na Ukrajině a s ní spojeným růstem cen pohonných hmot ve světě.

Důvěra v Joea Bidena není nijak vysoká, ale agentura Reuters v této souvislosti upozornila, že Biden ještě neklesl tak hluboko jako jeho předchůdce v úřadě Donald Trump, kterému v prosinci 2017 vyjádřilo důvěru jen 33 dotázaných. Biden se teď drží 3 procenta nad Trumpem. Zatím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…