Naproti plzeňskému rozhlasu vyrostla scéna Divadelního léta. Zvonek Burke poprvé v sobotu

27. červen 2022 21:44, aktualizováno

I letos někteří herci vymění část svých hereckých prázdnin za účinkování na letních scénách. Jednu takovou založil v roce 2008 v Plzni spolu s dalšími herec Vilém Dubnička. Na Divadelní léto pod plzeňským nebem můžou diváci přijít už po patnácté.

Letošní novinkou je kultovní groteska Ladislava Smočka Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho v režii Šimona Dominika. Premiéra se na plzeňském náměstí Míru odehraje 2. července, následovat bude 10 repríz. Od 20. července se pak pod plzeňské nebe vrací Shakespearův milstný příběh Romeo a Julie v podání Divadla Kašpar.

Milan Šteindler si zahraje paní Outěchovou

Smočkova hra byla přeložena do čtrnácti jazyků, hrála se opakovaně ve většině evropských zemí, ale třeba i v Latinské Americe. „Divácká srdce si získala především díky originálnímu humoru, který osciluje mezi fraškou a hlubokomyslným filozofováním. Hlavní hrdina dr. Zvonek Burke je prototypem muže, který se ocitá na konci svých mužných sil, ale ještě se nehodlá vzdát a donkichotsky bojuje svůj marný zápas se světem, který se proti němu spiknul,“ shrnula mluvčí Divadelního léta Daniela Vítová.

Scéna Divadelního léta na náměstí Míru v Plzni

Roli doktora Burkeho bude hrát žena, herečka Diana Toniková. Naopak hospodyni Outěchovou si zahraje herec Milan Šteindler. Roli Václava ztvární herec plzeňského Divadla J. K. Tyla a pravidelný účastník Divadelního léta Michal Štěrba. „Účastním se od samého začátku, kdy mě oslovil Vilém Dubnička, hraní v plenéru je naprosto odlišná disciplína než klasické kukátkové divadlo, kde jsme celých deset měsíců zavření. Vznikají nové party, nové zážitky,“ řekl s tím, že mu ještě zbyde jeden krásný měsíc na válení se na zahradě.

Pravidelně mění část svých prázdnin za hraní na letní scéně v Plzni i další herečka z DJKT Klára Kuchinková, letos hraje Svatavu. „Vracím se sem ráda, je to jiný kolektiv, zpestření a milá atmosféra. Když vypadnete ze zajetého kolotoče, tak vám to vdechne sílu a energii,“ popsala. Nejen pro herce, ale i pro diváky je divadelní léto něčím jiným. „Je to na letní pohodu, nemusí se chodit v kravatě, je tam otevřený divadelní bar a máme zkušenost, že přijdou i diváci, kteří běžně do divadla nechodí,“ prozradila Daniela Vítová.

Pro Divadelní léto pod plzeňským nebem je typické i to, že tvůrci zkouší nové lokality ve městě. Na náměstí Míru před budovou rozhlasu se hraje letos poprvé. V minulých letech stála letní scéna na náměstí Republiky, dále v Proluce, před Západočeským muzeem nebo U Ježíška či U Zvonu.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio