InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plavby na Budějovicku zažívají boom

"archiv autora"

"archiv autora"

Nebývalý zájem je v letošním roce o lodní plavby po Vltavě na Budějovicku. Jen v květnu zaznamenali vodohospodáři na plavebních komorách mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou o tisíc osob více než v předchozím roce. Zájem je o vyhlídkové plavby i půjčovny lodí.

Splavněný úsek řeky mezi krajským městem a Týnem nad Vltavou si rok od roku získává větší oblibu. Statistiky, které dlouhodobě vede Povodí Vltavy na plavebních komorách, hovoří jasně. Zatímco v předchozích dvou letech padaly rekordy během hlavní prázdninové sezony, letos se boom projevil už na jaře. „Jen letos v květnu jsme zaznamenali 4563 proplavených osob, což je o zhruba 1000 osob více než v loňském roce," uvádí Tomáš Vaněček z Povodí Vltavy. „Od dubna do června letos evidujeme bezmála 13500 osob a 3400 lodí, nejsilnější měsíce nás teprve čekají," říká Vaněček. V minulé plavební sezoně se čísla ve sledovaném úseku vyšplhala na téměř 50000 osob a 12000 lodí.

Zájem si pochvaluje také ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský. „Každoročně se zlepšuje nabídka půjčoven i možnosti vyžití přímo na vodě či kolem ní. Letos jsme společně s městem Hluboká nad Vltavou otevřeli třetí úsek Ferraty Hluboká, která je velmi oblíbená, Povodí Vltavy zprovoznilo přístavní hranu v Budějovicích a na vodu vyplulo několik nových lodí s možností ubytování. Těší nás, že si cestu k aktivitám na řece našli kromě turistů také místní obyvatelé," zhodnotil Polanský. Právě destinační společnost spravuje produkt Stezka Vltavy, který sjednocuje informace o splavněné Vltavě na Budějovicku na webu www.stezkavltavy.cz. Kromě půjčoven lodí a například provozu plavebních komor a přístavů jsou na stránkách také informace o pravidelných lodních linkách kterých je celkem devět. Ty jezdí na trasách mezi Budějovicemi, Hlubokou a Týnem nad Vltavou, ale překvapivě také v centru Budějovic, kde ji mohou cestující využít jako MHD na předplacený časový kupón.

Vojen Smíšek/-pi-

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace