Ukrajinské děti se zapisují do plzeňských škol

28. červen 2022 10:39, aktualizováno

Desítky ukrajinských dětí přišly v pondělí se svými rodiči v Plzni k zápisům do základních škol. Jde o rodiny, které utekly před válkou a zatím se nemají kam vrátit.

Plzeňské školy si na zápisy ukrajinských dětí vyhradily dva dny, včera se zapisovaly děti do 1. až 5. třídy a dnes zápis čeká starší školáky. Magistrát podle dostupných údajů odhaduje, že by k zápisům mohlo přijít až 1 800 školáků. Hned po otevření skupinky žadatelů přicházely ke třem stolům i do tělocvičny ve 13. základní škole, kde na ně čekali učitelé a překladatelé. „Někteří kolegové si zajistili překladatele, někteří si ještě pamatujeme ruštinu, takže vytahujeme své znalosti a vždy se domluvíme. Děti nijak nezkoušíme, stačí nám doklady a potvrzení o oprávněnosti k zápisu,“ uvedla ředitelka školy Zdeňka Vrátníková.

„My v rámci Slovan budeme integrovat všechny děti do tříd, nebudeme vytvářet speciální třídy. Jsme schopni pojmout kolem 350 dětí do jednotlivých slovanských škol, domlouváme se s ostatními řediteli, abychom je rozmístili rovnoměrně,“ vysvětlil ředitel 21. základní školy Martin Prokop. „Snad to zvládneme, je tam sice jazyková bariéra, ale máme na to celý rok, abychom dětem pomohli začlenit se do kolektivu,“ doufá. Do které školy budou děti přijaté, se dozvědí do třiceti dnů od zápisu.

V Plzni by také měly vzniknout samostatné ukrajinské třídy. „Neziskové organizace nabídly městu prostory, například Vědecká knihovna, městská knihovna, oslovili jsme i Západočeskou univerzitu,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Plzně Eva Barborková s tím, že v homogenních třídách budou učit ukrajinští učitelé.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio