Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Šestadvacátá Ji.hlava je oslavou tvořivého přístupu ke světu. A zve na nového Švankmajera

PR článek

Šestadvacátá Ji.hlava má svůj vizuál! Pobízí k radosti z objevování a tvořivého přístupu ke světu. Autorem je Juraj Horváth, ceněný knižní grafik a ilustrátor, který za grafickým stylem festivalu stojí víc než dvě dekády. Horváth je taky autorem tradiční „básně k plakátu“, v níž tentokrát pomrkává „levé oko napuštěné indigem“ a „stín pohybující se sondy / doprovázený kamerou“. Festival dnes odtajnil také první programovou novinku: poslední film slavného surrealisty Jana Švankmajera Kunstkamera, jehož dvouhodinová režisérská verze zde bude uvedena ve světové premiéře. Výhodnou Early Bird akreditaci na Ji.hlavu, která i letos proběhne hybridně, si můžete pořídit ještě do 30. června!

Šestadvacátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů proběhne 25. až 30. října 2022 v Jihlavě a následně 14 dní bude online. „Těší nás, že patříme k festivalům, které dokážou oslovit diváky jak během samotného festivalu, tak následně online. Není to samozřejmost,“ říká ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka. „Dále chceme rozvíjet fyzickou Ji.hlavu jako zážitek, plný intenzivních podnětů a inspirativních setkání, ale i jeho online část, která umožňuje objevovat dokumentární filmy nejen těm, kteří mohou do Jihlavy přijet.“

A jaká tedy letošní Ji.hlava bude? To předznamenává každoročně právě festivalový vizuál.

„Letošní ji.hlavský vizuál zachycuje radost z objevování a tvořivého přístupu ke světu,“ pokračuje Hovorka. „Juraj Horváth ve svém letošním plakátu fyzicky zapisuje život, své každodenní prožitky, setkání, myšlenky. Spíše než oko připomíná sítnici, na kterou se jako na plátno vpisují všechny vjemy. Jejich propojováním a vrstvením pak dochází k myšlení, vytváření emocí, vzpomínek a snů. Zachycuje radost z objevování a tvořivého přístupu ke světu. Jde o vizuální deník nebo třeba pohled do hlav festivalového publika,“ dodává ředitel Hovorka. Grafik Juraj Horváth (a jeho spolupracovníci) získal nedávno za loňský ji.hlavský festivalový katalog třetí místo za nejkrásnější knihu roku právě v kategorii katalog.

Švankmajer naposledy?

Právě k radosti z objevování vybízí filmová novinka Jana Švankmajera Kunstkamera, jejíž dvouhodinovou režisérskou verzi uvede letošní Ji.hlava ve světové premiéře. Film představuje výjimečnou uměleckou sbírku, kterou známý surrealista, výtvarník, filmař, ale i literát Švankmajer shromáždil na svém zámku v Horním Staňkově. „Historická zkušenost říká, že všechny kunstkamery, které byly do těchto dnů vytvořeny, byly po smrti svých tvůrců rozkulačeny a rozprodány, anebo zničeny,“ říká letos osmaosmdesátiletý Jan Švankmajer.

„Například sbírka Rudolfa II. a naposledy kunstkamera Andrého Bretona. Přitom jde o unikátní dokumenty stavu imaginace v té které době. Oficiální muzea nemohou takové sbírky nahradit, protože jim chybí osobní nasazení. Uvědomil jsem si, že stejný osud v budoucnosti čeká bezpochyby i moji sbírku, a proto jsem se rozhodl stav imaginace této doby (zbytky magického světa) aspoň touto cestou dokumentovat,“ dodává režisér.

„Nechtěli jsme natočit jenom popisný katalog artefaktů,“ pokračuje producent Jaromír Kallista, „ale film s přidanou hodnotou Švankmajerova imaginativního pohledu v ‚řazení objektů a výkladu, a to nikoli jenom slovního‘ jeho kunstkamery. Film by měl sdílet i magickou atmosféru sbírek a staňkovského zámku. Kunstkamera po Alchymické peci logicky uzavře celou naši filmovou tvorbu. V našem věku už nic dalšího nenatočíme,“ dodává Kallista.

Nejlepší dokumentární kniha podruhé

Také letos bude během Ji.hlavy vyhlášena Cena za nejlepší dokumentární knihu. V loňském prvním ročníku byl oceněn titul Miroslava Nevrlého Zašlá chuť morušek / Cestovní zpráva čarodějova učně. „Literatura má silný dokumentární náboj, přispívá k reflexi doby i přemýšlení o minulosti,“ navazuje ředitel Hovorka. „Mezi téměř třemi stovkami přihlášených titulů byly nejen knižní rozhovory a cestopisy, ale také odborné studie, básnické sbírky, fotografické publikace a současná próza.“

Dnes byly představeny výsledky prvního kola, kam bylo nominováno třicet knih. V polovině září zúží odborná porota tento výběr na deset. Nejlepší dokumentární kniha roku pak bude vyhlášena v den zahájení festivalu. Vítěz získá odměnu 30.000 Kč jako podporu vydávání dalších titulů kvalitní dokumentární literatury.


26. MFDF Ji.hlava proběhne 25.–30. 10. 2022, zvýhodněnou Early Bird akreditaci za 400 Kč (Ji.hlava fyzicky + Ji.hlava on-line) či 500 Kč (Ji.hlava fyzicky + Inspirační fórum + Ji.hlava on-line) je možné zakoupit do 30. června. Z každé akreditace prodané do 30. 6. půjde minimálně 50 Kč do veřejné sbírky ukrajinského festivalu Docudays UA, který finančně podporuje ukrajinské dokumentaristy. Za akreditaci je možné zaplatit i více. Vše nad minimální cenu akreditace jde na konto sbírky.

Další informace na www.ji-hlava.cz a také na festivalovém Facebooku a Instagramu.

Ohodnoť článek

Štítky Mezinárodní festival dokumentárních filmů, Jihlava, Jan Švankmajer, festival, Juraj Horváth, kniha, slavnost, Marek Hovorka, katalog, styl, André Breton, Rudolf II., film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestadvacátá Ji.hlava je oslavou tvořivého přístupu ke světu. A zve na nového Švankmajera | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.