28. června 2022 • 14:10

Další rasistická kauza v F1. Verstappenův tchán napadl Hamiltona

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další kauza spojená s rasismem hýbe světem formule 1. Na veřejnost se dostal loňský rozhovor s trojnásobným mistrem světa Nelsonem Piquetem. Bývalý brazilský závodník v něm označil Lewise Hamiltona výrazem „neguinho“. Za pilota Mercedesu se postavil jeho tým i ředitelství závodů formule 1.



Od maléru juniorského závodníka Jüriho Vipse uplynul zhruba týden. Pilot jezdecké akademie Red Bullu při online přenosu hry Call Of Duty na platformě Twitch vyřknul slovo „negr.“ Stáj za rasistickou urážku svého závodníka následně suspendovala a zahájila interní vyšetřování.

Sotva se na kauzu mladého estonského pilota pozapomnělo, na světlo světa se dostala další. Hlavním protagonistou je tentokrát trojnásobným mistrem světa Nelson Piquet, bývalý brazilský závodník a otec Kelly, přítelkyně Maxe Verstappena.

Ten v podcastu Motorsport Talk, který vyšel v listopadu roku 2021, označil Lewise Hamiltona jako „neguinho“, což v brazilském slangu znamená „negr“. Piquet mluvil v rozhovoru s Ricardem Oliveirou (brazilským fotbalistou) o kolizi pilota Mercedesu s Maxem Verstappenem při loňské Velké ceně Británie.

Nelson Piquet (vpravo) na obrázku s Hamiltonovým bývalým kolegou Valtterim Botasem
Nelson Piquet (vpravo) na obrázku s Hamiltonovým bývalým kolegou Valtterim Botasem

Verstappen zažil na trati v Silverstonu náraz do bariéry o síle 53 G a musel být sanitkou převezen do nemocnice. Hamilton i přes desetisekundovou penalizaci nakonec dojel první. Ačkoliv rozhovor vznikl už před více než půl rokem na vysílací platformy byl zveřejněn teprve včera.

Pilota stříbrných šípů se okamžitě zastala formule 1 i jeho tým.

„Diskriminační nebo rasistický slovník je nepřijatelný v jakékoli formě a ve společnosti nemá místo. Lewis je skvělým vyslancem našeho sportu a zaslouží si respekt. Jeho neúnavné úsilí o zlepšení diverzity a začlenění je pro mnohé ponaučením a něčím, k čemu jsme se v F1 zavázali,“ uvedlo ředitelství formule 1.

„Důrazně odsuzujeme jakékoli použití rasistického nebo diskriminačního slovníku. Lewis stojí v čele boje našeho sportu proti rasismu a je skutečným šampiónem rozmanitosti na trati i mimo ni. Sdílíme společnou vizi rozmanitého světa motoristického sportu a tento incident jen podtrhuje, že pokračovat v tomto úsilí má význam,“ dodal Mercedes.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud