Hlavní obsah

Legenda F1 Piquet čelí kritice za rasistickou urážku Hamiltona

Trojnásobný mistr světa formule 1 Nelson Piquet čelí kritice za to, že loni rasisticky urazil britského jezdce Lewise Hamiltona. Devětašedesátiletý Brazilec použil v listopadu při hodnocení dřívějšího incidentu z Velké ceny Británie mezi Hamiltonem a Maxem Verstappenem slangový výraz s rasistickým podtextem. Na veřejnost se jeho slova dostala až nyní a vedení šampionátu i Mezinárodní automobilová federace FIA už výrok odsoudily.

Foto: Hamad Mohammed, ČTK/AP

Lewis Hamilton.

Článek

Pilot Mercedesu a sedminásobný světový šampion Hamilton vyhrál domácí závod v červenci poté, co hned v prvním kole kolidoval po tvrdém souboji s Verstappenem. Zatímco nizozemský jezdec Red Bullu tehdy skončil v bariéře, Brit si dojel pro důležitý triumf, díky němuž výrazně snížil rivalův náskok v čele MS.

"Ten n... tam poslal auto a nenechal tam (druhému jezdci) prostor," řekl Piquet ve videu portálu Estadao. Bylo podle něj štěstí, že na kolizi doplatil jen Verstappen.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Max Verstappen při tréninku.

Hamilton se proti Piquetovým výrokům ohradil. "Soustřeďme se na změnu myšlení," napsal nejprve v portugalštině na Twitteru. Později v rodném jazyce reakci rozšířil. "Je to více než jen jazyk. Tohle archaické myšlení se musí změnit a nemá v našem sportu místo. Tyhle věci mě obklopovaly celý život. Bylo dost času na učení. Nastal čas jednat," doplnil Hamilton.

Na Piquetovy výroky zareagovalo s pohoršením vedení F1. "Diskriminační nebo rasistický jazyk je nepřijatelný v jakékoli formě a nemá ve společnosti místo. Lewis je mimořádný ambasador našeho sportu a zaslouží si respekt. Jeho vytrvalá snaha o rozmanitost a inkluzi představuje lekci pro mnohé a něco, k čemu jsme se v F1 zavázali," uvedli představitelé F1 v prohlášení.

Piquetova slova odsoudily i Hamiltonův tým Mercedes a FIA. "Vyjadřujeme naši solidaritu s Lewisem Hamiltonem," uvedla Mezinárodní automobilová federace.

Reklama

Související témata: