Hlavní obsah

Proč Colorado získalo Stanley Cup a kdo převezme Zlatou hokejku? O kouzlu Avalanche a českém souboji P+P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále NHL tradičně psalo tečku za hokejovou sezónou. Colorado Avalanche sice slaví triumf po 21 letech, ale odložené mistrovství světa hráčů do 20 let slibuje v zámoří ještě jeden vrchol na začátku srpna. V hokejovém podcastu Za mantinelem se redaktoři Martin Kézr a Marek Burkert zamýšlejí nad tím, v čem je kouzlo vítězů Stanley Cupu i jakou roli sehrál jejich generální manažer Joe Sakic a které hráče si do kádru správně vybral.

Foto: Sport.cz

Za mantinelem

Článek

„Udělal správné volby v draftu, našel rozdílové hráče, kteří utvořili vítězné jádro. Pro Sakika je velkou inspirací Pierre Lacroix, generální manažer vítězných sestav Avalanche z let 1996 a 2001," říká Burkert, redakční expert na NHL. Zvláštní pozornost podle něj v kádru Colorada patři kapitánovi Gabrielu Landeskogovi a nejužitečnějším hráči letošního play off, teprve 23letému obránci Cale Makarovi.

Řeč bude i české stopě v NHL, především o 29. krajanovi s trofejí, kterým je Pavel Francouz. „Je to gólman, který šel do NHL v relativně pozdním věku, ale dokázal na sobě pracovat. Colorado v něm získalo velkou jistotu," přibližuje Kézr. Redaktoři diskutují o budoucnosti české dvojice Ondřej Palát a Jan Rutta v dresu Tampy, pro oba bude zřejmě důležité otevření hráčského trhu. Právě Palát pak bude největším soupeřem Davida Pastrňáka při jeho obhajobě Zlaté hokejky. Oba redakční hokejoví experti hlasují v anketě na prvních dvou místech shodně, v podcastu se dozvíte jak.

Burkert dokonce objasní, proč upřednosťňuje jednoho před druhým. „Palát má trochu smůlu, že největší úspěchy sbírá v Pastrňákově době," připomíná Kézr, že bostonský útočník získal Zlatou hokejku už pětkrát, přičemž Ondřej Palát, jenž hrál třikrát po sobě finále Stanley Cupu na prvenství v anketě o nejlepšího českého hokejistu stále čeká.

V podcastu se mluví také o úskalí letního termínu šampionátu dvacítek. Při venkovních teplotách přes třicet stupňů je to až k nevíře, ale už za necelé dva dny začíná českým mladíkům v Brně soustředění před šampionátem. „Vzpomeňme si na obtížnosti, které potkaly národní tým při letním Světovém poháru v roce 1996 a jak těžce se rozjížděl do turnaje o osm let později," připomíná Burkert.

Dojde i na tip, kolikátý při letošním draftu NHL přijde na řadu obránce David Jiříček, jeden z největších českých talentů posledních let. Tady prozradíme jen, že o vysoké volbě hned v prvním kole nepochybuje ani jeden z autorů podcastů, jejich odhad se však od sebe těsně liší.

Reklama