Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

RomanoNet vyzval poslaneckou sněmovnu, aby odvolala z funkce Veřejného ochránce práv Stanislava Křečka

28. června 2022
Čtení na 2 minuty

Zastřešující organizace romských a proromských organizací RomanoNet vyzvala předsedkyni poslanecké sněmovny Markétu Adamovou Pekarovou, aby zahájila kroky vedoucí k odvolání veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Organizace to uvedla v prohlášení zaslané zpravodajskému serveru Romea.cz.

Podle organizace RomanoNet Křeček svou činností ohrožuje důvěru v nezávislost a nestrannost výkonu funkce, což potvrzuje i páteční usnesení Senátu PČR.

Zákon č. 349/1999 Sb., zákon o Veřejném ochránci práv

§ 3 odst. 2
Výkon funkce ochránce je neslučitelný s jinou výdělečnou činností, s výjimkou správy vlastního majetku a činnosti vědecké, pedagogické, publicistické, literární nebo umělecké, není-li taková činnost na újmu výkonu funkce a její důstojnosti a neohrožuje-li důvěru v nezávislost a nestrannost výkonu funkce.

§ 6 odst. 3
Vykonává-li ochránce činnost, která je podle § 3 odst. 2 neslučitelná s výkonem jeho funkce, nebo je-li členem politické strany nebo politického hnutí, Poslanecká sněmovna ho z funkce ochránce odvolá a písemně ho o tom vyrozumí; účinky odvolání nastávají dnem doručení písemného vyrozumění.

“Dnešní bezprecedentní odebrání agendy své zástupkyni Monice Šimůnkové je vyvrcholení manažerských selhání Stanislava Křečka. Jeho jednání vnímáme jako pomstu za usnesení Senátu PČR, který jeho různé výroky označil za xenofobní.  Stanislav Křeček překročil všechny myslitelné meze a úřad veřejného ochránce práv naprosto zdiskreditoval,” uvedl ředitel organizace RomanoNet Michal Miko.

“Podporujeme Moniku Šimůnkovou jako expertku a odbornici, která vykonává svou práci na vysoké profesní úrovni,” dodal Miko.

Podle organizací sdružených v RomanoNetu naopak Stanislav Křeček svými výroky ve veřejném prostoru a svou publicistickou činností podrývá důvěru v samotnou instituci Veřejného ochránce práv a Poslanecká sněmovna by měla začít jednat o jeho odvolání.

“Publicistická činnost Stanislava Křečka je v tuto chvíli na újmu výkonu funkce a její důstojnosti a ohrožuje důvěru v nezávislost a nestrannost výkonu funkce. Ostatně to potvrdil svým usnesením i Senát,” dodal Michal Miko.

RomanoNet vznikl v únoru 2017 za účelem zastřešovat a koordinovat součinnost nevládních a neziskových organizací pracujících s romskou menšinou v ČR. Posláním organizace RomanoNet je prosazovat integrační politiku, která klade důraz na dodržování lidských práv, rovnosti, participaci Romů ve veřejném životě a jejich zapojení do rozhodovacích procesů. Členy RomanoNetu v tuto chvíli jsou Awen Amenca, IQ Roma servis, Khamoro, Kleja, Otevřená společnost, Romano jasnica, ROMEA, Romodrom, Slovo 21, Společně-Jekhetane a Vzájemné soužití.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon