Podnikatelům má nový systém paušální daně zjednodušit administrativu. Ti si to ale nemyslí. A o tvrzení ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) o jednoduchosti nového systému pochybují i daňoví poradci. Současnou a mezi podnikateli oblíbenou praxi jednotné platby za daň a povinné odvody totiž hodlá vláda nahradit složitým systémem devíti různých variant a pásem. Kvůli čemuž budou muset být podnikatelé více ve střehu než dosud.

Dnes je paušální daň pevná měsíční částka, kterou platí živnostník s ročními příjmy do milionu korun. Je do ní zahrnutá daň z příjmu i sociální a zdravotní pojištění a je pro všechny stejná – 5994 korun. Kdo se k ní přihlásil, nemusí vést účetnictví ani se obávat finanční kontroly. Teď vláda plní slib, že zvedne horní limit ročních příjmů z jednoho na dva miliony korun.

A zároveň s tím plánuje zavést systém různých tarifů, ze kterého vychází devět možností, jak si daň stanovit. „Nechtěl bych být v pozici, že bych někomu s více druhy příjmů poradil a potom průběžně hlídal, jestli splňuje podmínky té které kategorie,“ komentoval návrh daňový poradce Tomáš Hajdušek.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se