JIŽNÍ ČECHY: Festival letos poprvé zavítá do Pasečné. Vydejte se na Šumavu...

JIŽNÍ ČECHY: Festival letos poprvé zavítá do Pasečné. Vydejte se na Šumavu nejen za přírodou, ale i za uměním

 

Letní sochařský festival Umění ve městě i v letošním roce zamířil na Šumavu.Tradičním místem konání je již pět let Lipno nad Vltavou, ke kterému se toto léto poprvé přidává Pasečná na protějším břehu lipenské přehrady. Letní pouť po sochách v Jihočeském kraji tak návštěvníci a turisté mohou zakončit u vody či rozjímáním v krajině na nově umístěných sochařských lavičkách, které zde navíc zůstanou trvale.

Letos festival slaví 15. jubileum a darem si organizátoři nadělili nový přívlastek “v krajině”, porvé se tak koná Umění ve městě a v krajině! Důvodem je navíc i téma výstavy “FLORA A FAUNA”, které k opuštění měst přímo vybízí. „Letos je festival oslavou krajiny, přírody a svým tématem akcentuje všechny živočišné a rostlinné druhy, které s námi na této planetě ještě žijí,” charakterizuje 15.ročník zakladatel a organizátor festivalu sochař Michal Trpák. „Festival výrazněji proniká do otevřené přírody a krajiny a to nejen sochařskými instalacemi, ale navíc rovnou sochařským sympoziem na Šumavě na Pasečné.“

Úplně poprvé se festival k Lipnu přiblížil již v roce 2014, kdy se sem po skončení festivalu přestěhovala z českobudějovického náměstí socha stříkající obrryby s názvem Big-Toy od sochařky Alexandry Koláčkové. Původně sem připlula jen na rok, nakonec v přístavu zůstala natrvalo. Poté v roce 2018 se Lipno nad Vltavou k festivalu přidalo aktivně a od té doby je zde výstava pravidelným návštěvníkem, ale i trvalým obyvatelem. K obrrybě se v roce 2018 přidala další trvalá instalace – malba podchodu od Jana Kalába, o dva roky později pak Jakub Štark svými graffiti ozdobil zeď beach volejbalového hřiště a minulý rok v centru Lipna u mariny přibyly veselé reliéfy od výtvarníků Žofie Kumštové, Vojtěcha Hrubanta a Vojtěcha Trochy s názvem České Maiami. Letos k lipenské přehradě doputovala na výzvědy chotnice od Štěpána Jílka, která vítá pěší i cyklisty na stezce u kempu Modřín. „Každý rok jsme zvědaví, čím se veřejný prostor v Lipně nad Vltavou obohatí a oživí jeho zákoutí. I letos jsme mile překvapeni „naší” chobotnicí, která k vodě přece neodmyslitelně patří,” říká s úsměvem generální ředitel Rodinného areálu Lipno Matěj Kratochvíl.

Nováčkem mezí účastníky je letos Pasečná, osada v bývalých Sudetech charakteristická divokou přírodou a fantastickými výhledy v kraji horských luk, pastvin, lesů a zaniklých vesnic na česko-rakouském pohraničí. Tento téměř zapomenutý kout Šumavy postupně ožívá a to i díky umění. Po dobu festivalu zde bude socha Bizarního boha od sochaře Michala Trpáka držet stráž u Penzionu Dobík Pasečná. Přímo u cyklostezky za bistrem Pasečná bude vybízet návštěvníky k usednutí a rozjímání nad podstatou žití či jen tak stát a svítit do noci. Penzion Dobík Pasečná zároveň nabídl azyl pro konání prvního sochařského sympozia v rámci festivalu. Zamířilo sem šest sochařů a výtvarníků, kteří se nechali inspirovat okolní přírodou a pod širým nebem se vrhli do sekání, řezání, vrtání, broušení i odlévání, aby dali vzniknout novým sochařským dílům, jež posílí genius loci.

Začátkem července, po skončení sympozia, přibyde tak na Šumavě další otisk festivalu a umění v podobě šesti uměleckých laviček, které budou trvale nainstalovány právě na turistických trasách v okolí Pasečné. „Projekt uměleckých laviček na vycházkových trasách jsme s autory záměrně koncipovali tak, aby se postupně propojila nejcennější lokální specifika,“ říká Kamila Sušanková, která se svým partnerem vlastní a provozuje penzion Dobík. „Jako terapie tu doposud působily ticho, tma a mystická příroda všude kolem. Věříme, že umění v přírodě tyto zážitky ještě prohloubí“.

Do třetice pak mohou turisté a návštěvníci při toulkách této části Šumavou narazit na další umělckou instalaci, a to na Račínské cestě pod Pestřickým vrchem. Trpělivě zde na ně čeká další socha Michala Trpáka Velký dialog, objekt na pomezí sochy a užitné plastiky vybízející k zastavení, usednutí a navázání dialogu se sochou, místem, člověkem.

Výstava tradičně potrvá celé léto do konce září a vedle šumavské krajiny vstoupí letos sochy do dalších 7 měst, kde obyvatelé i návštěvníci ´narazí´ celkem na 25 instalací od 18 autorů.


 

UMĚNÍ VE MĚSTĚ A KRAJINĚ 2022 – 15.ročník

Téma: FLORA A FAUNA

16. 6. – 30. 9. 2022

Místa konání:

České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Hluboká u Borovan, Lipno nad Vltavou, Pasečná, Vodňany, Volyně, Tábor, Veselí nad Lužnicí


 

Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře