Arnošt Goldflam: Případ Bedřicha Samky. Vzpomínka na Řehoře Samsu

28. červen 2022

Jednoho dne se Bedřich Samka probudí a zjistí, že už nemůže dál, nechce se mu pracovat, ani nijak žít. Stane se proto aktérem, či spíše objektem fiktivní rozhlasové talk show, jejíž tón, aktivitu, poslání, stejně jako do omrzení omílané motto „i vy můžete pomoci – i vám může být pomoženo“ jsou nám všem asi povědomé. Podtitul hry Vzpomínka na Řehoře Samsu pak jasně poukazuje na další inspirační zdroj. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Rozhlasový moderátor (Daniel Giač), Bedřich Samka (Luboš Pazderka-Veselý), otec (Pavel Zatloukal), matka (Eva Hradilová), Jitka (Iva Volánková-Klestilová), zástupce firmy (František Derfler), Pavel (Vladimír Hauser), dr. Šusterová (Ivana Valešová), posluchači (Miloslav Maršálek, Marek Daniel, Mariana Chmelařová), Kubeš (Jan Kolařík) a další
Dramaturgie: Tomáš Sedláček
Zvuk: Josef Daněk
Režie: Arnošt Goldflam
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2000

Řehoř Samsa je hlavním protagonistou Kafkovy Proměny –  mladý muž, který se jednoho dne promění v odpudivý hmyz. O výklad téhle bizarní postavy se kafkologové dodnes přou – je to nešťastník? Parazit? Sobec?

Bedřich Samka (výborně ztvárněný Lubošem Veselým) je podobný případ. Svůj příběh sdílí v rozhlasové talkshow a přičinlivý moderátor (Dan Giač) do programu zapojuje také Bedřichovy rodiče (Pavel Zatloukal, Eva Hradilová), zástupce zaměstnavatele, odborníky i posluchače. Všichni chtějí – nebo by měli chtít – Bedřichu Samkovi pomoci, či aspoň přispět k vysvětlení, proč se mladík rozhodl tak, jak se rozhodl.

Firmy si dělají propagaci, posluchači exhibují a vše roste do nepřehledného chaosu, v němž každý zkouší z Bedřichovy situace něco vytěžit. Show pokračuje až k trpkému konci, nad nímž jako ironická tečka zní rozhlasový džingl pořadu Případy a jejich aktéři: „i vy můžete pomoci – i vám může být pomoženo.”

Hru Případ Bedřicha Samky nastudoval za režijním pultem sám autor a kromě jmenovaných v ní uslyšíte i další herce (tehdy) brněnských divadel: Františka Derflera, Vladimíra Hausera, Ivanu Valešovou, Miloslava Maršálka, Marka Daniela, Marianu Chmelařovou a Jana Kolaříka.

autoři: Tomáš Sedláček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související